Så länge jag kan minnas har jag velat bo i Kalifornien, även innan jag ens hade varit här. Att bo kvar i kalla, mörka Sverige hela livet var aldrig ett alternativ för mig, och gillar man kulturen kring punkrock, gamla bilar och tatueringar finns det nog inget bättre ställe i hela världen att vara på än södra Kalifornien. Men när jag seriöst började fundera på en flytt var det så mycket annat som kom i vägen; jag hade förstahandskontrakt, sambo och jobb, var mitt i en universitetsutbildning och spelade i ett band som det gick hyfsat bra för.

Ett par år senare var jag singel och bodde i en studentlägenhet, medan jag skrev på min kandidatuppsats i medie- och kommunikationsvetenskap. Jag jobbade deltid i en bokhandel, vilket visserligen var ett trevligt extrajobb, men inget jag ville syssla med på heltid. Så när jag var klar med uppsatsen, och därmed hela utbildningen, skulle jag alltså stå där utan både lägenhet, pojkvän och inkomst – alltså ingenting som direkt höll mig kvar i Stockholm. 

Så en dag vaknade jag upp med den där känslan, att det är nu eller aldrig – om jag inte flyttar till Kalifornien nu så blir det aldrig av. Jag insåg ganska snabbt att det absolut enklaste sättet att ta sig dit var på studentvisum, så ett tag satt jag och kollade upp skolor, utbildningar och ansökningsprocesser på nätet dagarna i ända. 

Ganska snart hittade jag CIS, som visade sig vara en ovärderlig källa av information och hjälpsamhet, och något jag verkligen rekommenderar för den som funderar på att plugga i USA. De bidrog med ansökningsblanketter och tips, och innan jag visste ordet av hade jag både sökt och blivit antagen till University of California i San Diego. 

Just UC-universiteten kräver i regel att man har en viss akademisk erfarenhet redan, eftersom det är studier på ganska hög nivå. Vill man komma över och plugga utan en universitetsexamen i bagaget finns det alternativ som San Diego State University i San Diego och Santa Monica College i Los Angeles. Och satsar man på att läsa till sig en hel Bachelor Degree i USA brukar man efter två år på community college kunna byta upp sig och läsa de sista två åren på universitet.   

Så fort jag blev antagen sa jag upp lägenheten och flyttade hem till mamma för att slippa betala hyra de sista månaderna i Sverige, och därmed kunna spara pengar. CSN:s merkostnadslån för utlandsstudier täcker kursavgifter och hyra, men utan sparpengar är det svårt att klara sig, speciellt om man ibland vill kunna göra något annat än att sitta hemma och plugga.

Jag och Emmy landade i San Diego den 1 september 2008, med varsin resväska och ett hotellrum bokat för de kommande 5 dagarna. Vi hade alltså 5 dagar på oss att hitta en lägenhet. Bostadssituationen i Kalifornien går tack och lov inte att jämföra med den i Stockholm. Här finns det gott om lediga lägenheter, hus och rum att hyra – förutsatt att man kan betala en månadshyra i deposition. Många hyresvärdar kräver referenser och en credit check innan man flyttar in, vilket gör det ganska svårt för nyanlända utlänningar – men med lite tur hittar man någon som går på känsla istället. Vår första hyresvärd hette Doris, och var en bestämd dam som absolut inte hade något emot att hyra ut en lägenhet till två svenska studenter. 

Jag kände så fort jag kom hit att jag inte ville åka tillbaka till Sverige igen, alls. San Diego blev “hemma” säkert redan under den första veckan. Men även för den som bara funderar på att komma hit och plugga i ett år eller ett par terminer kan jag varmt rekommendera upplevelsen. 

Fem tips för den som funderar på att flytta till Kalifornien för att plugga:

1. Öva upp din engelska. Det är svårt att klara sig på enbart skolengelska – knepet är att lära sig hur folk faktiskt pratar. Ett bra tips om man vill smälta in och inte behöva berätta sitt livs historia varje gång någon hör att man inte är amerikan.

2. Spara pengar. Precis allting kostar pengar i USA. Även om typ mat och kläder generellt sett är billigare här än i Sverige så dyker det alltid upp oväntade kostnader i samband med allt annat. Att ha en buffert skadar därför aldrig.

3. Kolla upp var du vill bo. Många som kommer hit för att plugga väljer att åka till Los Angeles, för att det är den största och mest mytomspunna staden. Men nackdelarna med att bo i LA är att det är dyrt, alltid sjukt mycket trafik, och ofta långa avstånd mellan skola och boende. Fördelen är dock att det nog är en av få städer i Kalifornien där man kan ta sig runt utan bil, eftersom det finns tunnelbana. Så mitt tips är att kolla upp var det passar dig att bo och plugga, utifrån dina egna förutsättningar. 

4. Craigslist. Helt ovärderligt – här hittar du lägenhet, extrajobb, möbler, bil, cykel, husdjur, eller precis vad som helst som du kan tänkas vara i behov av. Kolla gratis-sektionen för prylar folk skänker bort.

5. Var beredd på bakslag. Amerikaner är i regel väldigt trevliga och lätta att småprata med, men att skaffa riktiga vänner är svårare än man skulle kunna tro – så var beredd på att känna dig lite ensam ibland i början. Dessutom är studietakten på amerikanska universitet enligt min erfarenhet betydligt hårdare än på svenska – en amerikansk kurs i humaniora är ungefär som en svensk heltidskurs – men i USA läser man tre eller fyra av dessa kurser samtidigt. Sammanfattningsvis är Kalifornien ofta helt fantastiskt – men som svensk får man vänja sig vid lite sämre standard på nästan allting. USA är på många sätt ett u-land med i-landskomplex.

Har du orkat läsa så här långt kanske lite fortsatt läsning kan intressera? Här har jag skrivit om hur jag bar mig åt för att få stanna och jobba efter studietiden, och hur jag gjorde för att hitta mitt jobb.

Om det var något jag missade får ni gärna fråga.