För ett tag sen hittade jag det här receptet hos Mattias Kristiansson på Vegoriket. Nu är jag ingen stor fantast av saffran, men den panerade tofun lät så god att jag var tvungen att prova den på mitt eget vis. Det fick bli en smarrig citronvariant, eftersom citronsmak är kanske den godaste smaken som finns.

tofu

Panerad tofu med citronsås och sparris

Panerad tofu
1 paket fast tofu
1 msk citronpeppar
2 dl vetemjöl
1 dl sojamjölk
2-3 dl ströbröd
Olja att steka i

Citronsås
3 dl grönsaksbuljong
2 dl vitt vin
2 dl sojagrädde
Saft och rivet skal från 1 citron
Salt och peppar

Sparris
Olivolja
Citron
Salt och peppar

Panerad tofu: Börja med att pressa så mycket vatten som möjligt ur tofun. Skär den sedan i centimetertjocka skivor på längden. Blanda mjöl och citronpeppar på en tallrik, häll sojamjölken i en skål, och häll ut ströbrödet på ytterligare en tallrik. Vänd tofun först i mjölblandningen, sen i sojamjölken och till sist i ströbrödet. Stek i generöst med olja ett par minuter på varje sida, eller tills tofun blir krispig och tar färg.

Citronsås: Koka upp buljongen med vinet och låt ungefär hälften koka bort. Häll i sojagrädden och citronen. Eftersom sojagrädde är tunnare än kogrädde kan man behöva reda med lite mjöl också. Koka ihop till såskonsistens (inte för rinnigt, inte för tjockt, typ). Smaka av med salt och peppar.

Sparris: Koka, grilla eller stek sparrisen. Häll över olivolja och en skvätt citronsaft, smaka av med salt och peppar.

Lägg upp på tallrik, dekorera med till exempel en persiljekvist och några tomater, ät.