Trots att jag har bott 20 minuter norr om den mexikanska gränsen i snart 7 år har jag aldrig riktigt insett storheten med mexikansk mat. Jag har försökt, men har börjat acceptera att burritos och enchiladas helt enkelt inte är min grej. Men den senaste tiden har jag av någon oförklarlig anledning gått runt och varit så himla sugen på tacos. Alltså inte svenska fredagsmys-tacos, utan riktiga tacos*. Ni vet?

Förra helgen gick jag och Paul därför och åt varsin helt fantastisk Portobello con Vegetables-taco på nyöppnade City Tacos i North Park, men det gjorde mig om möjligt ännu mer sugen på tacos. Så häromdagen gjorde jag mina egna. Och de blev så goda att jag känner att jag måste dela med mig, så här kommer receptet.

(Jaaaa det blev Meatless Monday på en tisdag, men så kan det gå när man är ledig på måndagen och glömmer bort att blogga.)

DSC_0032

Tacos med ugnsbakad tofu, fårost och avokadoröra

Du behöver (till 4-5 små tacos):

1 paket tofu (marinerad eller ej)
1-2 tomater
1 lime
1 stor mogen avokado eller 2 små
Ett knippe salladslök
Några rädisor
2 dl grekisk yoghurt
Salt och peppar
Fårost
Ruccola
Små mjuka tortillabröd

DSC_0019

Gör så här:

1. Börja med att krama så mycket vätska som möjligt ur tofun. Till exempel så här: linda in tofun i en (ren) kökshanduk och lägg på en tallrik. Ställ en annan tallrik ovanpå, och lägg något tungt på den tallriken. Till exempel en kokbok eller en kastrull. Låt stå i 20-30 minuter och häll sedan bort den överflödiga vätskan.

2. Sätt ugnen på 225 grader.

3. Skär tofun i små kuber. Om den inte redan är marinerad, gör en snabbmarinad på till exempel olivolja, sojasås och liquid smoke. Lägg den marinerade tofun på en plåt och pensla med olivolja (kan skippas om den just marinerades i olja) och kör in i ugnen i ungefär 25 minuter. Rör om efter halva tiden.

4. Skär tomaterna i tärningar och rädisorna i skivor. Hacka salladslöken.

5. Blanda yoghurt, mosad avokado och saften från en halv lime i en skål. Salta och peppra efter smak.

6. När tofun är klar, släng in tortillabröden i ugnen på eftervärmen i ett par minuter så de blir varma men inte krispiga.

7. Lägg avokadoröra, tofu, tomat, och rädisor i mitten av ett tortillabröd. Toppa med salladslök, ruccola och fårost. Pressa över limejuice efter smak (ju mer lime desto godare, tycker jag). Vik ihop och ät!

DSC_0037

*Okej okej, för att de ska räknas som riktiga tacos ska de väl egentligen ha koriander också. Men alltså, yuck! Jag klarar inte av koriander.