Jag är ständigt på jakt efter riktigt bra tv-serier att sträckkolla på, men jag har svårt att hitta serier som jag verkligen gillar. Mitt största problem är att jag är så jäkla less på historier om snubbar som gör snubbiga grejer, där kvinnor bara får vara med på en kant, eller i egenskap av kroppar (Sons of Anarchy, Breaking Bad, Mad Men, The Walking Dead, etc. – I’m looking at you!). Detta är också anledningen till att jag väldigt sällan kollar på film, om jag inte på förhand vet att det är något som klarar Bechdel-testet. Det känns väl som ganska rimliga, och låga, krav ändå? Att det ska finnas utvecklade kvinnliga karaktärer med repliker? Det är obegripligt för mig hur man har lyckats utesluta halva befolkningen på det här viset, och kommit undan med det, så pass länge.

Det här går lite i vågor, och när jag tröttnar på att bara se män på skärmen brukar jag kolla om Gilmore Girls från början till slut, trots att jag redan har sett hela serien minst tio gånger och kan alla repliker utantill.

Men nu har jag i alla fall hittat en ny serie som jag än så länge, tre säsonger in, fortfarande känner mig imponerad av, nämligen Scandal. Den är skapad av Shonda Rhimes som också ligger bakom till exempel Grey’s Anatomy och How to Get Away with Murder, och som är kanske världens bästa på att 1. skapa helt sjukt dramatiska plotlines så att man aldrig hinner slappna av, och 2. skapa komplexa kvinnliga och icke-vita (och kvinnliga icke-vita!) karaktärer, vilket ju knappt brukar få finnas på TV. Jag skulle vilja gå så långt som att påstå att Scandal är medvetet feministisk. När det händer sexistiska och/eller rasistiska grejer i serien så problematiseras detta öppet av seriens karaktärer. Och huvudpersonen är en svart kvinna. Och en av de mäktigaste männen i serien är gay. Jag älskar när populärkulturen utmanar stereotyper på ett sätt som inte känns krystat. 

Har ni sett Scandal? I så fall, vad tycker ni?

scandal