Här kommer en sammanfattning av mitt bokår, men med en brasklapp för att jag hoppas på att hinna läsa ut en bok till innan året är slut. Jag har hittills i år läst 29 böcker och eftersom jag är en sån som bryr mig om siffror och rekord vill jag gärna nå mitt mål på 30 utlästa böcker under 2017.

Förra året läste jag 23 böcker, men i år har jag haft ett mycket större behov av att fly verkligheten än tidigare. Med undantag för ett par biografier har jag därför bara läst romaner. Och eftersom jag är gammaldags när det kommer till mitt läsande har alla varit i pappersformat – ingen Kindle och inga ljudböcker med andra ord. Även om det skulle underlätta, speciellt eftersom halva min packning när jag reser någonstans brukar bestå av böcker. Oh well. Kanske provar något nytt nästa år!

Bästa boken jag läste i år:
De tre bästa böckerna jag läste 2017, i ordning:
1. A Little Life av Hanya Yanagihara
2. All the Light We Cannot See av Anthony Doerr
3. De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

Svårast att lägga ifrån sig:
Jag läste ganska många deckare i år, men jag vet inte om jag riktigt fastnade i någon av dem. Jag får säga A Little Life igen. 

Sämsta boken jag läste i år:
The Couple Next Door av Shari Lapena och The Life We Bury av Allen Eskens. Förstår inte hur så här dåliga böcker ens blir utgivna, även om det för all del ger mig en smula hopp om att en dag lyckas skriva en halvbra bok och få den utgiven. 

Sorgligaste boken jag läste i år:
A Little Life (igen), The Handmaid’s Tale av Margaret Atwood och An Untamed State av Roxane Gay, fast de var sorgliga av helt olika anledningar.

Roligaste boken jag läste i år:
Jag vet inte om jag läste något roligt i år. Eventuellt Big Little Lies av Liane Moriarty, jag tycker mig minnas att den var ganska rolig?

Längsta boken jag läste i år:
A Little Life, 816 sidor.

Antal kvinnliga författare:
16

Antal manliga författare:
8

Antal böcker på svenska:
12

Antal böcker på engelska:
17

Antal böcker i översättning:
Jag tror att de enda översatta böcker jag läste i år var de två första delarna i Elena Ferrantes napolitanska svit. Jag tycker inte om att läsa böcker i översättning så det blir mest svenskspråkiga och engelskspråkiga författare för min del. Borde verkligen lära mig fler språk. 

***

Vilken var den bästa boken DU läste i år?