Litteraturbloggen

4 böcker jag har läst den senaste månaden

Här kommer några boktips! Jag är inne i en sån där läsperiod just nu där jag helst bara vill sitta utomhus i skuggan och läsa hela dagarna. De här böckerna har jag läst hittills i augusti.

The Nightingale av Kristin Hannah

Detta epos handlar om två systrar i ett ockuperat Frankrike under andra världskriget. Jag är i regel ganska ointresserad av WWII-romaner, men jag tyckte väldigt mycket om denna, antagligen för att den inte handlar om männen som krigade utan om kvinnorna som stannade hemma (och krigade på sitt sätt). Den här boken är nästan 600 sidor lång och jag läste hela från början till slut i söndags, kunde inte lägga ifrån mig den. Gav den 4,5/5 i betyg. 

Magpie Murders av Anthony Horowitz

Det här är en sån bok jag hade kastat mig över när jag pluggade litteraturvetenskap och var helt insnöad på allt som var meta. Magpie Murders är namnet på en traditionell brittisk deckare som vi får läsa inuti denna lite mindre traditionella brittiska deckare. Så, två mordmysterier till priset av en, kan man säga. Spännande upplägg. 4/5.

Moxie av Jennifer Mathieu

Klickade hem denna efter att ha läst Fiats recension och blev inte besviken. Handlar om systerskap, feminism och riot grrrls på en ultrasexistisk high school i Texas. Alla mina svagheter. Borde vara obligatorisk läsning i högstadiet. 4/5.

The Hate U Give av Angie Thomas

Denna bok och Moxie påminner om varandra på flera sätt, inte minst för att de tacklar stora politiska frågor på ett tillgängligt sätt för ungdomar. I The Hate U Give får vi följa en svart tonåring som ser en av sina bästa vänner skjutas ihjäl av polis. Hela berättelsen är en uppgörelse med rasism, polisvåld, gängvåld och segregation. Även denna borde vara obligatorisk läsning framför allt för amerikaner. 4/5. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *