Så här har mitt bokår sett ut hittills 2018. En dryg vecka kvar av året, så mycket kan väl för all del fortfarande hända. 

Antal lästa böcker:
40. Det är hela nio böcker fler än jag läste förra året, vilket jag känner mig nöjd med. Bara romaner. Inte en enda fackbok och inte en enda ljudbok eller e-bok, för såna har jag fortfarande inte fattat grejen med. Det har varit ett bra läsår. 

Bästa boken jag läste i år:
Dessa fyra böcker gav jag en femma i betyg. Utan inbördes ordning:

George Saunders – Lincoln in the Bardo
Kristin Hannah – The Nightingale
Gregory David Roberts – Shantaram
Khaled Hosseini – A Thousand Splendid Suns

Kul ändå att två av dessa (Shantaram och Tusen strålande solar) låg på topplistorna när jag jobbade på Akademibokhandeln för många (10+) år sen. Och att jag inte lyckades läsa dem förrän nu. 

Svårast att lägga ifrån sig:
Lars Keplers Lazarus. Läste ut hela i en sittning. 

Sämsta boken jag läste i år:
Helt klart Predator av Patricia Cornwell. Jag hittade den i ett sånt där litet biblioteksskåp utanför mina grannars hus, så jag får trösta mig med att jag i alla fall inte betalade något för denna. Det finns två grepp kring att avsluta en roman som jag absolut avskyr. Det ena är att huvudpersonen vaknar upp och allt var en dröm. Det andra är att mördaren (eller någon annan viktig karaktär) lider av personlighetsklyvning, så flera karaktärer i boken visar sig vara samma person. Gissa hur Predator slutade. 

Sorgligaste boken jag läste i år:
Antagligen Where the Crawdads Sing av Delia Owens. Grät mig genom slutet och gav sen bort den till en kompis, vilket jag ändå tycker är det bästa betyget på en bok. 

Roligaste boken jag läste i år:
Lincoln in the Bardo var otippat rolig, jag fnissade högt för mig själv flera gånger. The Power av Naomi Alderman var väl kanske inte haha-rolig utan mer skadeglädje-rolig, eftersom den handlar om ett samhälle där kvinnor har all makt. 

Längsta boken jag läste i år:
Shantaram, 931 sidor. Började läsa den i slutet av 2017 och läste inte ut den förrän i juni i år. Det var en sån bok jag läste i etapper, mellan andra böcker. Så himla lång.

Antal kvinnliga författare:
19. 

Antal manliga författare:
16. Jag läste dock 22 böcker skrivna av män eftersom jag läste två av Fredrik Backman och hela sex av Michael Connelly. Mitt guilty pleasure. 

Antal böcker på svenska:
6.

Antal böcker på engelska:
34.

Antal böcker i översättning:
Inte en enda, tror jag?

Antal böcker från Barack Obamas lista över det bästa han läste 2017:
Jag saknar att ha en president som läser böcker, så jag lägger till den här frågan. Dessa tre läste jag från Obamas lista:

Naomi Alderman – The Power
Moshin Hamid – Exit West
Jesmyn Ward – Sing, Unburied, Sing 

Rekommenderar alla.

Mål inför bokåret 2019:
Vill läsa betydligt fler böcker på svenska.

***

Vad var det bästa DU läste i år?