Vardagsanekdoter

500 dagar på spanska

Idag har jag nått en viktig milstolpe här i livet, jag har nämligen pluggat spanska varje dag i 500 dagar på raken. Det är nästan ett och ett halvt år.

Ett av mina nyårslöften för 2018 var ju att ta tag att lära mig spanska igen, och det gjorde jag. Med gratisappen Duolingo. Vet ärligt talat inte om jag skulle rekommendera den här appen till någon som verkligen vill lära sig ett språk. Man får liksom inga lektioner, utan formatet är mer som ett pop quiz. Men nu har jag i alla fall gjort dessa pop quizzes varje dag i 500 dagar och jag förstår definitivt betydligt mer spanska än när jag började. Jag märker det när jag hör eller läser saker på spanska, vilket händer i princip dagligen. San Diego ligger ju precis på mexikanska gränsen och är till stor del en tvåspråkig stad.

Mitt problem är att jag aldrig pratar spanska med någon, känner mig alldeles för nervös för det. I den mexikanska mataffären som ligger precis bredvid mitt hus pratar alla spanska med varandra. Kassörskorna byter alltid till engelska när jag ska betala för något eftersom jag är en gringa, men jag funderar på att insistera på att de pratar spanska med mig också.

Om en dryg månad sticker jag i alla fall till Mexico med ett gäng kompisar, varav ingen pratar spanska. Så då hoppas jag på att få öva lite i riktiga situationer. Vi får se hur det går. 

6 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *