Uncategorized

SÖNDAG

Big Brother är minsann inte bara en Orwellsk skräckvision, utan i högsta grad (amerikansk) verklighet. Det har jag idag fått erfara i närstrid med internetleverantören Cox Communications, som utan förvarning kapade våra uppkopplingsmöjligheter med följande motivering:

“We have received a notice stating that your computer contains files that infringe copyrights of a third party. Under the DMCA (Digital Millennium Copyright Act), we have the responsibility to temporary disable your Internet access, until such time as you take the necessary steps to remove the infringing files and to prevent further distribution of copyrighted material.”

“The infringing files” var i det här fallet filmen Madagascar 2 på Emmys dator, men det hade lika gärna kunnat vara någon av de sjuhundra andra filmer vi har laddat ner den senaste månaden. Det som bekymrar mig är inte huruvida nedladdning är olagligt eller inte – jag är i högsta grad för fildelning – utan vetskapen att min internetleverantör (förmodligen med viss hjälp från förslagsvis CIA) kan gå in i min dator och koppla ned mig om de hittar något de inte gillar. Jag undrar hur många filmer man måste ladda ner innan övervakningssystemet löper amok och självförintas, men det kräver med all säkerhet en betydligt större hårddisk än mina 60GB. Det får bli en annan dags projekt.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *