Uncategorized

FREDAG

Det är förvånansvärt hur mycket som skiljer sig mellan Sverige och USA när det gäller sociala konventioner. En självklarhet i Sverige är detta: säger en person att han/hon ska höra av sig senare, så hör personen generellt sett av sig senare också. Här är det precis tvärtom. Folk säger att de ska komma förbi om en stund, men dyker aldrig upp. Folk säger “I’ll call you later”, utan att ringa. Folk säger “call me later” och blir förvånade om man faktiskt ringer. Och så vidare. Det är inte personligt menat, och ALLA amerikaner gör det. Det vet jag eftersom alla icke-amerikaner jag har träffat i det här landet har bekräftat det. Och det smittar av sig. Det är ju faktiskt ganska skönt att låta bli att ringa upp någon som man kanske inte alls vill prata med. Och det är lika skönt att kunna säga att man ska dyka upp på en kompis bands spelning, för att vara snäll, och sen inte alls dyka upp, eftersom man inte gillar bandet. Och det bästa av allt är att ingen tar illa upp.

Jag tror att hela grejen är nära förknippad med amerikanernas djupt rotade behov av social ytlighet. När kassörskan på Walmart hälsar med ett “Hi, how are you?” så är hon inte intresserad av hur du faktiskt mår. Hon vill bara ha ett “Hi, how are you?” tillbaka. Om ens det. Det räcker fint med ett “Hi”.

0 Comments

  • Sofia

    Av svensk tv-reklam har vi de senaste månaderna lärt oss just detta: I usa ska du inte svara på how are you. På samma sätt som vi i samma reklam-serie lärt oss att om någon fiser under ett sammanträde i Japan, så ta på dig skulden hur som. Minns inte vad det hela skulle marknadsföra men nu har du det bekräftat även från hederlig svensk betal-tv 🙂
    kram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *