Uncategorized

LÖRDAG

Nog för att det är fruktansvärt och oförsvarbart på alla sätt och vis att mörda en förälder eller nära släkting, men straffet står åtminstone ofta i förhållande till brottet. I antikens Rom, däremot, straffades parricidium, som brottet kom att betecknas, med följande: den dömde fick sitt ansikte täckt med skinnet från ett varghuvud, och fötterna iklädda skor av trä. Därefter syddes han in naken i en säck, tillsammans med en hund, en apa, en tupp och en orm – alla levande – och slängdes i floden för att drunkna. Tänk er. Att försöka simma inuti en säck. Medan fyra djur slåss för sina liv inuti säcken, där man befinner sig, jag måste upprepa det, naken, iförd ett varghuvud och träskor. Sånt här lär vi oss i mytologikursen jag läser nu. Det hela är mycket inspirerande.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *