Uncategorized

TISDAG

Jag har aldrig varit speciellt filmintresserad, jag väljer en god bok före en god film, anyday. Men screenwritingkursen jag läser nu har om inte annat åtminstone fått mig mer intresserad av själva hantverket. Hur som helst, de senaste två veckorna har jag sett fyra av de fem filmer som är Oscar-nominerade för Bästa Film, mest i studiesyfte.

The Curious Case of Benjamin Button, en längre och sorgligare version av Forrest Gump, känns hittills som den solklara vinnaren. Brad Pitt gör sitt livs roll (enligt Oscar-mått mätt; personligen föredrar jag honom i True Romance, Fight Club och Burn After Reading) och Cate Blanchett är i vanlig ordning gudabenådat vacker. Det vore högst märkligt om inte den kombinationen skulle löna sig.

Frost/Nixon hade jag först inte tänkt att se alls, av den enkla anledningen att Kevin Bacon har en framträdande roll. Kevin Bacon är, tillsammans med Juliette Lewis och Kirsten Dunst, en av få skådespelare jag över huvud taget inte står ut med. Men journalisten inom mig övertygade mig om att jag inte borde missa ett historiskt journalistiskt ögonblick, och det var väl bra, antar jag. Frank Langellas Nixon lämnar inte mycket övrigt att önska, och Michael Sheen gör en David Frost som inte alls påminner om den David Frost jag såg Jon Stewart intervjua för ett par veckor sedan. Intressant!

Milk, åh! Det är väl egentligen självskrivet att kombinationen Sean Penn och Gus Van Sant inte kan gå fel. Penns Harvey Milk är supersympatisk och genialiskt porträtterad. Och det obligatoriska martyr-slutet hjälper nog till att imponera på Oscar-juryn.

Okej, hittills ganska positiva omdömen, men alltså, Slumdog Millionaire, hur fan lyckades den bli nominerad till Bästa Film? Orealistisk (på det dåliga sättet), förutsägbar, fylld av klichéer. Riktig smörja. Men jag antar att den inger den sorts ekonomiskt hopp som folk (amerikaner) behöver just nu.

Den femte och sista filmen i kategorin Best Picture är The Reader. Jag har inte bestämt mig för om jag vill se den eller inte. Att Kate Winslet är med talar för, allt annat talar emot. Någon som har sett den och vet bättre?

0 Comments

  • ulf.boman

    Såg Benjamin Button i förra veckan. En BRA film: eftertänksam och långsam (jag gillar verkligen långsamma filmer) med funderingar kring livet och kärleken. Kanske mest en kärleksfilm ändå. Sedan är ju hela storyn lite märklig, men det kan man kanske stå ut med eftersom den bygger på DH Lawrence – eller?
    Vet inte om Brad Pitt är såå fantastisk, det gäller ju bara att vara. Cate B är, som du säger, såå vacker. Dessutom spelar hon bra, inte minst viktigt
    Kanske hinner jag med de andra filmerns också så småningom…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *