Uncategorized

Om lärandets baksida

Jag läser en distanskurs från Umeå universitet som heter “Javascript och Document Object Model”. Jag anmälde mig till den i somras, för att få CSN om jag inte skulle hitta ett jobb, och beslutade mig för att ändå läsa den eftersom jag faktiskt kan ha nytta av innehållet i mitt arbete. Jag har använt färdiga Javascript ett flertal gånger, men aldrig skrivit egna. Att lära sig ett nytt programmeringsspråk går att jämföra med att lära sig ett nytt språk, och det hela är vanligtvis ganska förvirrande till en början, innan man är nere med syntaxen.

Alltså underlättar det om man har en tydlig och pedagogisk läromiljö. Umeå universitets webb-baserade läromiljö skulle kunna vara allt detta, om det inte vore för bristen på (kompetenta) korrläsare. Jag är trots min plötsliga yrkestitel fortfarande mer litteraturvetare/journalist än webbdesigner, och språkvetaren inom mig är betydligt mer högljudd än programmeraren. I den första Javascriptövningen på kursen ser inledningen till uppgiftsbeskrivningen ut så här:

Din uppgift är att skapa ett javascript som som beräkna färgvärden för för- och bakgrundfärger på en div i ett xhtml-dokument och visar upp dessa färger.

Vid en snabb anblick hittar jag åtminstone fyra grammatikfel bara i denna mening. Jag får fysiskt ont i ögonen. Hur kan uppgiftsförfattaren förvänta sig att någon ska förstå vikten av korrekt Javascript-syntax om man inte ens kan använda korrekt svensk grammatik i en enkel mening? Svenska (i det här fallet) är ju IRL-versionen av ett programmeringsspråk, och borde i egenskap av sådant tilldelas minst lika stor vikt som punkter och semikolon i kodfilerna.

Nu kanske någon vill hävda att jag använder uppgiftsförfattarens respektlöshet för det svenska språket som en ursäkt för att få klaga i bloggen, och därmed skjuta upp arbetet med “att skapa ett javascript som som beräkna färgvärden för för- och bakgrundfärger på en div i ett xhtml-dokument och visar upp dessa färger”. Och det har väl denna någon i så fall alldeles rätt i. (Speciellt med tanke på att deadlinen för uppgiften var för en vecka sedan, men det hör egentligen inte hit.) Jag hatar att lära mig nya saker. Jag älskar att KUNNA nya saker, jag önskar bara att man kunde skippa läroprocessen.

0 Comments

 • Anna Nio

  Urgh, my eyes, my eyes, vilken fruktansvärd mening! Jag instämmer givetvis i gnällandet här! Och jag vill också bara kunna, inte lära mig. Inlärning är alltid så tidskrävande och svårt, och sen glömmer jag det mesta om jag inte använder det kontinuerligt, total waste of learning!

 • CINDERALLEY

  Jag vet! Önskar att man hade lärt sig allt man ville – alla språk och att spela alla instrument osv – när man var liten. Då var det så mycket lättare att ta in ny kunskap och utveckla nya skills. Nu får man ju kämpa för allting, och liksom, orka.

 • Anna Nio

  Ja, om jag nånsin skaffar barn (highly unlikely) så ska de få lära sig engelska på studs så snart de kommit till världen, och gärna annat bra och nyttigt med. 😀

 • CINDERALLEY

  Mina (också highly unlikely) ungar kommer fasen få JavaScript med bröstmjölken, så slipper de den här pinan senare i livet.

 • Per

  Judith Butler pratar om social scripts, kan man i en svensk text översätta det med sociala skripts? Om så, borde dte inte heta Javaskript?
  *en som undrar*

 • CINDERALLEY

  skript el. script s. -et; pl. = {data.} text som innehåller instruktioner eller kommandon till program
  (SAOL, s. 842)

  Jag antar att detta betyder att du kan välja själv om du vill skriva sociala skript eller sociala script (dock inte skripts). Och jag fortsätter att skriva JavaScript.

 • Ebba

  Hittade hit genom en annan bloggerska som länkat till dig. Läser runt lite och fastnar för detta inlägg. Jag började själv läsa exakt samma kurs på distans i slutet av mars detta år och kan meddela dig att 5 år senare så har varken grammatiken eller pedagogiken i denna kurs förbättrats, haha.

  Tycker förövrigt att du har en riktigt rolig och intressant blogg (det lilla jag nu hunnit läsa) och det är med stor nyfikenhet jag ska plöja mig genom resterande arkiv!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *