Uncategorized

Förändringar

Jag hade en märklig deja vu-upplevelse häromdagen. För ett och ett halvt år sen, i början av september 2008, hade jag och Emmy precis flyttat till San Diego. Vi körde runt i en hyrd PT Cruiser och provkörde billiga skrotbilar vi hittade på Craigslist. En av dessa skrotbilar fanns i Carlsbad, 30 minuter norr om centrala San Diego. Det var alltså en ganska ansenlig biltur vi tog oss an bara för att provköra en bil vi sen ändå inte köpte, men vi fick se en annan, annorlunda, del av San Diego.

Under denna biltur stannade vi vid en Shell-mack högt uppe på en kulle. Jag vet inte varför jag minns detta så tydligt – förmodligen för att vi var helt nya i Kalifornien och miljöerna kontrasterade så skarpt mot Sverige och Stockholm. Den här platsen var dessutom en skarp kontrast till centrala San Diego, som är tätbebyggt, pulserande och ganska smutsigt.

Vad vi nu såg, från Shell-macken på kullen, var milsvid utsikt över ett ökenliknande landskap med sporadisk grönska. Västerut en antydan till hav, och åt alla håll ett lugn och en stillhet som alltid tycks ligga över amerikansk suburbia. Inga lägenheter, ingen stadspuls. Bara tystnad och strategiskt utplacerade kluster av bostadshus. Fridfullt.

Häromdagen råkade jag av en händelse hamna på samma bensinmack. Det tog en sekund innan jag insåg varför jag plötsligt kände igen mig, och sen kom minnen av att tro sig ha sett ett djur (pungråtta? ödla? kanin?) smita in i ett buskage och ha följt efter det. Och ett träd med konstiga frukter. Och att ha dokumenterat det hela med kameran.


Och så det märkliga sammanträffandet.

Ett stenkast från Shell-macken på kullen ligger en annan kulle. På den kullen bor jag nu, i ett hus som i sin tur överblickar hav, kluster av bostadshus och sporadisk grönska. Och så insikten att när jag kör in på denna bensinmack nu, ett och ett halvt år senare, är det inte längre Carlsbad som är främmande och långt borta, utan allt annat.

0 Comments

  • Emmy

    men är det sant?! haha! minns det som om det var igår jag med. vi tog väl också pose-bilder på vår flashiga hyrbil vill jag minnas.

    ack, det var tider det.

  • CINDERALLEY

    Haha ja, jag har en massa bilder på dig och PT Cruisern också, men de kändes mindre lämpade för bloggen… hrm!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *