Uncategorized

Det bästa som finns

När jag började blogga här för drygt två år sen skrev jag mest om böcker. Då hade jag slutat plugga littvet, var nästan klar med JMK och Poppius, och jobbade extra på Akademibokhandeln ett par dagar i veckan. Jag köpte böcker nästan gratis, och då, som alltid, prioriterade jag nöjesläsning över kursböcker. Jag gick på författarträffar, boksläpp, uppläsningar, och min lilla lägenhet var fylld från golv till tak med bokhyllor. Skönlitteratur var onekligen en stor del av min vardag.

Jag läser fortfarande så mycket jag bara hinner – varje kväll, och att ligga vid poolen i solskenet och plöja romaner är hur jag spenderar ungefär hela mina helger. Men jag läser inte på samma sätt längre. På litteraturvetenskapen handlade allt om förståelse, reflektion och djupanalys, att lära sig att läsa litteratur på ett sätt som senare kunde, och skulle, utnyttjas i b-och c-uppsatsskrivande. När jag jobbade i bokhandel skrev jag små korta rekommendationslappar att fästa vid favoritböcker, så under läsningen komprimerade jag mer eller mindre undermedvetet alla böcker till enmeningsrecensioner. Det kräver också ett visst fokus.

Min läsning har inte längre någon mottagare, utöver mig själv. Inga professorer, bokhandelskunder eller bloggläsare som väntar på statusuppdateringar och analyser. Det ger en större läsfrihet, men att få dela med sig ibland känns ändå fint. Så här får ni.

De senaste veckorna har jag läst mer än jag gjort på länge, kanske framför allt för att jag fick ett direktimporterat bokpaket med svensk litteratur av min far. Små glimtar av en svensk vardag som jag känner igen, inte direkt saknar, men ändå känner en samhörighet med.

Som i Stephan Mendel-Enks Tre apor till exempel. Citat, sidan 51: “Jag hade ätit upp innan vi ens hunnit ut på motorvägen och jag minns att vi pratade om det speciella fenomen att samma macka som man knappt brydde sig om hemma kunde vara helt oförglömlig någon annanstans.”

Mackor. Så himla svenskt. Det finns liksom ingen motsvarighet. Om man äter en brödskiva med ost på i USA tycker folk att man är knäpp. Äter man inte dubbelmacka är det inte godkänt. Och bara ost? Vilka dumheter. Men ändå så osvenskt, eftersom boken handlar om judar i Göteborg.

Och Mattias Ronges Tittaren. En mörk och lite svennegrabbig historia som känns väldigt stockholmstypisk och påminner inte helt lite om Vi i villa (som jag läste i april 2008, här rotas det i arkiven). En av mina favorit-oneliners: “Livet var fan ingen polska, åtminstone inte för honom. Livet var en utdragen, lågmäld tragedi ackompanjerad av en finstämd fiol.”

Igår kväll öppnade jag äntligen Magnus Florins Ränderna. Florin är i min mening en av Sveriges bästa nu levande författare. Så man kan säga att jag sparar det bästa till sist. Men det innebär också att förväntningarna är skyhöga. Är dock redan förälskad i de första 10 sidorna. Det bådar gott.

Vad läser ni?

0 Comments

 • Sofia

  "Valda verk av T.S. Spivet" av Reif Larsen. Uppstartsbok efter mammaledigheten som verkar spela på min ömma ömma Safran Foer-sträng. Spännande med mycket illustrationer, pilar att följa till andra texter, bokens inte bara textuella utan också visuella uttryck. Gillar't.

 • Emmy

  läser just nu freakonomics, som jag verkligen gillar.

  och om vi pratar mackor så måste du väl ändå erkänna att dina mackor ÄR rätt konstiga. EN gurkskiva, ska det vara nåt?

 • Sanna

  Jag läser H.P Lovecraft inför en uppsättning av Shakespears En Midsommarnatts dröm där de övernaturliga karaktärerna komemr att vara inspirerade av monster/karaktärer från Lovecrafts verk. Ska nu börja på Dreams in the Witch-House.

 • Anna Nio

  "Sagan om de Två Tornen", faktiskt! Jag försökte mig på Tolkien när jag var omkring tolv bast, men kände inte alls nån lust att ta mig igenom böckerna då, så jag la ned det.

  Så för några månader sedan hittade jag alla tre titlarna på Myrorna (alltid), och slog till. Är inte direkt blown away på något sätt, men de är helt klart läsvärda i alla fall. Fantasy är inte min genre, kan tilläggas.

 • CINDERALLEY

  Anna: Jag har faktiskt aldrig försökt mig på Tolkien. "Sagan om Ringen" är en av få klassiker jag är totalt ointresserad av att läsa. Fantasy är så inte min genre heller…

 • Ulf

  Läste just Blåbärsmaskinen av Nils Claesson om min gamla favvo Stig Claesson. Mycket bra och rätt så sorglig.
  Emmy, det är lustigt – Freakonomics har legat på mitt sängbord i evigheter men jag kommer liksom inte igång.
  I stället läser jag Viral Change av Leandro Herrero. Bra! Men inte så kul som skönlitteratur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *