Uncategorized

Sicko

För ungefär ett år sen blev jag sjuk. Jag svimmade i kvartersläkarens väntrum och blev ambulansskjutsad till akuten. Alltså, det är väl ingen nyhet att det amerikanska sjukvårdssystemet är bland de sämsta i världen. För det är det.

Efter sjukhusvistelsen fick jag hem en nätt räkning på $6000. Sextusen dollar. Och då var inte ambulanskostnaden ($1000) och läkarkostnader ($700) inräknade. Närmare $8000 är alltså vad man som oförsäkrad kan räkna med att få betala för ett (1) sjukhusbesök och en högst ofrivillig ambulansfärd i det här landet.

Eftersom förra sommaren var ett riktigt lågvattenmärke för mig rent ekonomiskt – jag hade exakt 0 kronor i inkomst – var detta extra besvärligt. Jag lyckades i alla fall skriva brev, fylla i blanketter och skicka in kopior på tillräckligt många kontoutdrag för att sjukhuset skulle klassificera mig som låginkomsttagare och sänka räkningen till $600. Ambulans- och läkarkostnaderna gick det dock inte att göra något åt. Dessa kostar mig fortfarande, så här drygt ett år efteråt, ungefär $200 i månaden och är långt ifrån avbetalade.

Ni kanske undrar varför jag ältar det här igen? En händelse för ett par dagar sen gjorde mig smärtsamt påmind om det.

Jag befinner mig just nu mitt i en omfattande immigrationsprocess. Bara för att jag är gift med en amerikansk medborgare betyder det inte att jag automatiskt får ett Green Card. Nej, ansökningsprocessen är fortfarande lång, kostsam och mycket komplicerad. Bland mycket annat var jag häromdagen tvungen att göra en hälsoundersökning som en del i min ansökan. Jag fick träffa en läkare som tittade mig i halsen, tog tempen och pulsen, och kollade så att jag kunde nudda tårna med händerna. Det hela tog ungefär fem minuter och avslutades med att läkaren sa: “You look perfectly healthy to me”.

Och kostnaden för detta?

$270. Tvåhundrasjuttio dollar. Det är drygt tvåtusen svenska kronor.

Det är ju för fan inte riktigt klokt.

0 Comments

 • Ulf

  Gissa varför vi inte vill flytta till USA?!?
  Inte för att sjukvården längre är så himla bra här heller, men den kostar i alla fall inte skjortan.
  Nä, flytta hem du och ta maken med dig!

 • Anna Nio

  Brrr, fyfan vilka priser! Jag har snokat upp en studera utomlands-försäkring som jag ska teckna innan (peppar, peppar) jag kommer iväg och pluggar. Den ska täcka allt oförutsett (ambulansfärder och dylikt) och all försämring av redan kända sjukdomar (vilket är ypperligt för mig som har en tarmsjukdom), och jag tror att även nya behov av läkemedel ingick i detta. Fyra papp om året kostar den, och det låter det verkligen värt om det är på den här prisnivån sjukvården ligger. Usch.

 • andreadoria

  Gode gud. Jag visste ju att det verkligen var såhär, men det är så otroligt FÖRVIRRANDE att situationen ser ut såhär (exempelvis för dig som ändå har med god inkomst, gift med hus & inte illegal invandrare) men trots det är en stor del av den amerikanska befolkningen EMOT dom sjukvårdreformer som Obama jobbar med?! Där sjukvårdsföräkring blir billigare, obligatorisk & tillgängliga för en majoritet. VARFÖR VILL MÄNNISKOR INTE HA DETTA? Vad är det med den amerikanska mentaliteten som innebär att minsta lilla rättvisa i samhället möter sånt jävla motstånd?! Handlar allt verkligen om skattefobi? JAG FATTAR DET INTE!!! *frustration*

 • andreadoria

  Gode gud. Jag visste ju att det verkligen var såhär, men det är så otroligt FÖRVIRRANDE att situationen ser ut såhär (exempelvis för dig som ändå har med god inkomst, gift med hus & inte illegal invandrare) men trots det är en stor del av den amerikanska befolkningen EMOT dom sjukvårdreformer som Obama jobbar med?! Där sjukvårdsföräkring blir billigare, obligatorisk & tillgängliga för en majoritet. VARFÖR VILL MÄNNISKOR INTE HA DETTA? Vad är det med den amerikanska mentaliteten som innebär att minsta lilla rättvisa i samhället möter sånt jävla motstånd?! Handlar allt verkligen om skattefobi? JAG FATTAR DET INTE!!! *frustration*

 • CINDERALLEY

  Pappa: Men man kan ju inte valja vilket land man vill bo i enbart pa grund av dess sjukvardssystem. Blir jag livshotande sjuk flyttar jag nog till Sverige igen, men sa lange jag ar frisk som en notkarna stannar jag har!

 • CINDERALLEY

  Anna: Jag hade utlandsstudieforsakring genom CSN/If nar jag pluggade har. Den funkade alldeles utmarkt. Men sa fort jag slutade plugga slutade ju forsakringen att galla, och min lilla olycka hande ungefar tre veckor efter att skolan slutade. Nu ar jag forsakrad igen, genom ett svenskt forsakringsbolag. Bra att ha om nagot oforutsett skulle handa liksom.

 • CINDERALLEY

  Andrea: Jag vet, det ar verkligen helt at helvete. Jag tror inte jag kanner EN ENDA person med sjukforsakring har. Grejen ar ju att det inte ar helt latt att bli forsakrad aven om man kan betala for sig – har man till exempel "pre-existing conditions" blir man ju inte speciellt attraktiv for forsakringsbolagen. Allt handlar ju om att tjana pengar i det har landet. Och jag haller med dig – VARFOR vill folk ha det sa har? Jag tror att det ar de konservativa republikanerna i mitten av landet som staller till det for resten av folket, som for det mesta ar ganska vettiga. Och allt pa grund av nagon sorts omotiverad kommunistskrack.

 • Anna Nio

  Argh, tre veckor för sent, fy satan vilken kass tajming!

  Det där med pre-existing conditions upptäckte jag också gjorde allt rätt komplicerat när jag letade amerikanska bolag som försäkrar icke-medborgare boende i landet… Jävla skitsystem, ärligt talat. Vad har du för svensk försäkring nu? kan ju vara bra att veta för framtida bruk även för mig. 😉

 • CINDERALLEY

  Anna: Hah, skoja inte!

  Ja, nej, ska du plugga här så rekommenderar jag verkligen att ha en svensk försäkring snarare än en amerikansk. Jag har Ifs People Abroad-försäkring, kolla if.se!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *