Uncategorized

Hej, jag heter Bastu

Jag har tänkt lite på det här med namn på sistone, kanske framför allt för att jag just har bytt efternamn, och för att det är en sån himla process. Nu ska det skaffas nytt körkort, nytt social security-kort, nytt kontokort, nya visitkort och så vidare i oändlighet. Men det var egentligen inte det jag tänkte säga.

Mitt tilltalsnamn är Sanna. I Sverige – inga konstigheter. I USA – egentligen inga konstigheter heller. Det är ju Anna med ett S, right?

Problemet är bara att som amerikaner uttalar saker låter Anna med ett S precis som Santa – alltså Jultomten. Ungefär hälften av alla som ser mitt namn i skrift utan att först ha hört det uttalas säger Santa. Den andra halvan säger Sauna. När jag först flyttade hit hade jag alltså ett val; vill jag heta Jultomten, eller vill jag heta Bastu?

Jag valde Sauna. Och det förvånar mig fortfarande varje gång (och det händer relativt ofta) någon här säger att jag har ett vackert namn.

Hallå? Jag heter Bastu.

0 Comments

 • Anna Nio

  Hahahahahaha! Jag vet redan att mitt efternamn kommer gå käpprätt åt helvete, det var ingen som fattade vad jag hette i England, så varför skulle USA vara annorlunda? Smaka på't: Nykvist. Och så ammrikanscka: Najqwest? Nickvisst? Ugh, överväger att göra en Cher innan planerad utlandsflytt.

  Btw så var bastu lätt bättre än jultomten, om inte annat för att alla amerikaner känner tll santa, men inte alla har koll på sauna. 😉

 • CINDERALLEY

  Anna: Ha! Göra en Cher och heta BARA Anna? 🙂 Jag hade i alla fall tur nog att ha ett internationellt gångbart efternamn redan innan jag gifte mig, det var rätt skönt.

  Haha jamen visst, och för att inte tala om alla skämt som går att dra på temat "hot Sauna" och som jag får höra till leda.

 • Anna Nio

  Ja, precis, enkelt och bekvämt. ;D

  Haha, ha alltid med dig björkris som du kan whippa dem med vid såna tillfällen. Sen kan du lugnt förklara att man faktiskt slår sig med björkris när man bastar (fast bara om man är tokig och finsk behöver du ju inte tillägga). 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *