Uncategorized

Om baksidan med frivillig barnlöshet

Alltså, det här med barn. Ett nästan osannolikt högt antal av mina vänner och bekanta har blivit föräldrar under de senaste kanske två åren, och ytterligare några är gravida as we speak. Jag gillar inte barn, men jag kan respektera att andra gör det. Det enda jag förväntar mig i gengäld är samma respekt. Men av någon anledning verkar beslutet att inte vilja ha barn provocera i mycket högre utsträckning än motsatsen, trots att jag som barnlös ofta får stå ut med en massa skit (bokstavligt och bildligt) från småbarn och deras föräldrar. Och jag har vant mig vid ohyfsade kommentarer i stil med “Ja ja, du är ung – du hinner ändra dig” – vilket jag är helt övertygad om att folk som vill ha barn slipper.  
Jag är trött på att konstant behöva samexistera med andras högljudda ungar, bara för att det förväntas av mig. Så på senare tiden har jag bestämt mig för att helt enkelt säga ifrån, för min egen skull. Till exempel har jag gjort det till en vana att be om att få byta bord om vi blir placerade bredvid en barnfamilj på en restaurang. Och mottagandet har hittills varit förvånansvärt accepterande – senast idag mumlade kyparen ett “I don’t blame you” när vi bad om att få bli förflyttade från bordet närmast ett stort barnkalas på Old Spagetti Factory. Det kan tyckas obetydligt. Men för mig är små detaljer som dessa avgörande för mitt fortsatta välbefinnande i ett samhälle styrt av latteföräldrar.

0 Comments

 • Hanna

  Är själv tvåbarnsmor (3 månaders o en 4-åring). Jag har FULL förståelse för att folk inte vill sitta bredvid oss på restaurang! Är jag ute utan barn uppskattar ju jag också om min 2-300 kr middag inte störs av "MAMMA" "NEJ, ÄT NU" osv..
  Vi brukar därför gå ut o äta när rest. precis öppnat och är således klara när "vanligt" folk anländer..

  Tycker verkligen inte att folk har rätt att ifrågasätta ditt val att inte skaffa barn! Oförskämt!

 • CINDERALLEY

  Hanna: Åh, om du bara anade hur skönt det är att få höra från någon med småbarn! Jag tror att problemet är att många föräldrar tar det personligt, när det i själva verket bara handlar om att jag vill ha lugn och ro omkring mig när jag betalar för något (middag, resa, etc.) – jag ifrågasätter ju inte någons beslut att skaffa barn 🙂

 • Sakke

  haha jag ska fan säga det till nån som uttrycker sin önskan att skaffa barn, eller ännu hellre till nån stackars nyförlöst som öser subjektivt beröm över sin lilla skinnboll "Ja ja, du är ung – du hinner ändra dig"

 • CINDERALLEY

  Haha! Jamen, varfor inte? Jag skulle nog andra mig ganska snabbt sa fort ungen kom ut. Torka bajs och inte fa sova pa natterna hor ju inte till mina favoritsysslor, liksom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *