Amerika

Up in smoke…

Som ni kanske vet var det häromdagen Election Day i USA. Här i Kalifornien var Proposition 19 en av de mest omtalade frågorna på tapeten – det vill säga folkomröstning om legalisering av marijuana. Gräs är stort här, kanske större än någon annanstans i världen. Alla jag har pratat med om Prop 19 (och i min eklektiska bekantskapskrets finns det både demokrater och republikaner, kristna, satanister, potheads, straight edgare, marinsoldater, träskpunkare och okategoriserbara) har varit för en legalisering. Alla, utan undantag. Vare sig de röker på eller inte. Jag tillhör den senare kategorin – icke-användare för legalisering. Som jag ser det finns det bara fördelar: avkriminalisering av typ halva Kaliforniens befolkning och omfördelning av polisresurser, välbehövlig ökning i statlig inkomst från taxering av marijuana-försäljningen, vissa käppar i hjulet för mexikanska drogkarteller och så vidare. Jag tror dessutom inte på Prop 19-motståndarnas svartmålning av weed som en gateway drug till heroin – det är i så fall snarare det faktum att det är olagligt som leder lättpåverkade dumskallar in på fel bana.

Men i alla fall. Nu gick Prop 19 inte igenom (på sifforna 54% emot och 46% för). Och jag kan inte låta bli att tänka att hade det varit folkomröstning om legalisering av vilken annan olaglig substans eller aktivitet som helst så hade förespråkarna gjort allt i sin makt för att få det att gå igenom. Det stora problemet med stoners är ju dock det här med mañana-mentaliteten. Vem vill gå och rösta när man kan sitta hemma och röka en till joint?   

0 Comments

 • Maja

  Haha, börjar alltid min (vardags-)morgon med att lyssna på morgonpasset i P3. Här avhandlade självklart dagen efetr valet även resultatet i detsamma. Och drog precis samma slutsats som du.
  Förespråkarna glömde/palla helt enkelt inte att rösta.
  Var väldigt roligt, du hittar säkert klippet på deras hemsida. Vart väl mellan halv 7 och halv 8 🙂

 • Mami

  Men varför i allsin dar vill man legalisera något som gör människor dumma i huvudet (och dessutom så slöa att de inte ens orkar gå och rösta för att få fortsätta hamna i koma helt legalt…)?

 • CINDERALLEY

  Mami: På grund av anledningarna ovan? Samt för att det är helt ologiskt att gräs är olagligt och inte alkohol, när effekterna ofta är betydligt värre av det senare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *