Uncategorized

Vinterdöden

Vet ni, att det är så himla kallt här nu. Det är min tredje vinter i Kalifornien, och jag kan inte minnas att det alls har varit i närheten av den här kylan tidigare. Allt är väl relativt förstås – det är nog fortfarande betydligt varmare än i Sverige så här års – men det mildrar ju inte det faktum att jag fryser. Konstant. Enligt termometern är det runt 17 grader på dagarna, och 10 på kvällar, nätter och morgnar. Det låter inte så kallt – jag tycker mig nog minnas att 10 grader på vintern i Sverige är rena värmeböljan – men i jämförelse med vad jag är van vid nu (det var ju 40 grader varmt för bara 3 veckor sen) känns det som minusgrader.
På jobbet har jag en liten värmefläkt under skrivbordet som får stå på mest hela tiden. Så fort jag kommer hem drar jag igång centralvärmen och tänder en brasa i öppna spisen. Jag går inte ut utan varma sockor och kängor, fodrad kappa, vantar, halsduk och mössa, och jag sover med 6 filtar och pyjamas. Men fryser alltså fortfarande.
En lustig sak med Kalifornien är att folk är acklimatiserade på ett helt snurrigt sett. När som helst kan man på samma dag – oavsett tid på året – se folk i shorts och flipflops, men också folk i dunjacka. En återkommande knasigt-mode-favorit är kortkjol och UGG-boots – det är inte bara fult, det är dessutom en helt ologisk kombination. I vilket fall som helst tycks de flesta vara överens just nu om att det är ovanligt kallt. Flera gånger den senaste veckan har jag märkt att butiksanställda istället för att säga “have a nice day” avslutar köpen med “stay warm”. Det hände mig senast idag när jag var och köpte kattmat – kassörskan meddelade även att idag tydligen är årets kallaste dag.     
Varje gång jag går in på Aftonbladets nätupplaga möts jag av rubriker i fetstil som annonserar ut SNÖKAOS och REKORDKYLA. Mycket är väl sensationsjournalistik i vanlig ordning, men med tanke på hur mycket jag fryser i soliga San Diego har jag en känsla av att jag skulle dö – bokstavligen frysa ihjäl – om jag behövde spendera en vinter till i Sverige.

0 Comments

  • Mami

    Man vänjer sig -just nu när SNÖKAOSET (dvs när det snöar) lagt sig och det snöat färdigt och är alldeles vitt och vackert, då är vintern fin! Det gäller bara att ha varma kläder! Och dubbdäck på fötterna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *