Uncategorized

Credit Cards and Apple Pie

Det finns mycket man kan säga om USA och det mesta är nog negativt. Men trots grova klasskillnader, brist på jämställdhet och fungerande sjukvårdssystem, på tok för många kristna vita män med vapen, och den rådande allmänna ignoransen finns det inget land jag är så fascinerad av, och inget land jag hellre skulle bo i.

En stor del av dragningskraften för mig ligger i den amerikanska populärkulturen, och i det man kan kalla Amerikana. Jag älskar gamla muskelbilar, kromkantade dinerbås och rosa plastflamingos, och kitchiga 80-talstolkningar av det amerikanska 50– och 60-talet. 
Igår fick vi allt det och lite till när vi körde ner till San Diego och Corvette Diner. Nu är jag visserligen vegetarian och hälsofreak, och har inte mycket till övers för flottiga hamburgare, chili fries, milkshakes, sockervadd och root beer floats – men det gör inte så mycket när man sitter i ett glittrigt bås i en knallrosa restaurang med en skäggig DJ som spelar rock’n’roll-hits (uteslutande 50-och 60-tal – jag försökte önska en Elvis-låt från Vegas-tiden, men det gick förstås inte för sig) och neonskyltar som aldrig slutar blinka. Det är extremt kitchigt och smaklöst på många sätt, och det går nog att diskutera exakt hur tidsenligt det är. Men det är liksom inte det som är poängen. Den amerikanska populärkulturen struntar fullständigt i vad som är lagom, smakfullt eller “äkta”. Och det är nog det som är charmen. 

0 Comments

  • Sofia

    Fint! Påminner om ett ställe i London jag hamnade på en gång. Ed's Diner, såg ut ungefär sådär. Deras slogan var det bästa av allt: "If you can find a better diner – eat there!"

  • Ulf

    Här i Grövelsjön finns det inte ens en Diner, kitchig eller ej. Vi är nog närmast tacksamma över det just här o nu, men kan naturligtvis inte berätta om hur fin/smaklös/fantastisk den är. Och det är ju en brist…
    Hälsar Ulf, Birgitta, Eva o Pelle
    Som njuter av vinter o skidor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *