Uncategorized

Några julaftonstankar om jämställdhet

Jag har smygföljt den här hemmafrudebatten som pågår i många svenska bloggar och andra medier, och vad som fascinerar mig (och gör mig ganska deprimerad) är att det för många verkar finnas en outtalad motsättning mellan att vara feminist och att gilla att ägna sig åt traditionellt kvinnliga sysslor som bakning, pyssel och matlagning. Som om kvinnor, för att det ska vara jämställt, enbart måste ha traditionellt manliga intressen och motsätta sig allt vad hushållsarbete heter. Jag blir bara så trött av det resonemanget, eftersom det spelar patriarkatet och den rådande könsmaktordningen i händerna genom att hänfalla till det manliga som norm, och därmed förutsätta att “manligt” är mer värt än “kvinnligt”. Feminism, och sann jämställdhet, MÅSTE innebära allas (både kvinnors och mäns) fria rätt att välja sina egna intressen och sin egen livsstil.

Det är svårt att vara feminist i USA – det finns liksom ingen genusmedvetenhet i vardagslivet (i alla fall inte utanför mer progressiva städer som typ San Fransisco eller Santa Cruz), utan män förväntas vara män och kvinnor förväntas vara kvinnor. Som på den gamla goda tiden. Och de flesta tycks inte ha något som helst problem med detta. Jag har tidigare skrivit om förväntningarna på mig som kvinna inför mitt bröllop – och faktum är att samma sak gäller inför varje stor högtid. Eftersom vi i år firar jul hemma hos mig och Isaiah ringer hans kvinnliga släktingar mig för att ta reda på vad som gäller på matfronten – vad ska de laga och baka och ta med? Det övergår mitt förstånd varför de inte kan fråga Isaiah om detta – men som kvinnan i hushållet är det ju mitt jobb att styra köket med järnhand osv osv.

Själv kan jag inte baka för fem öre; jag dör tråkighetsdöden av att sätta mig ner med nån jäkla limpistol och pyssla; och min städmentalitet utgår helt från sopa-under-mattan-tekniken. Jag och Isaiah lever så jämställt att det är direkt oamerikanskt. Vi står båda för hälften av hushållsinkomsterna, ingen bakar, jag lagar mat ungefär lika ofta som han städar, vi äter ute för det mesta och vi delar på kostnaderna. 

Idag är det julafton. Jag slapp undan julstädningen av huset genom att ta på mig matlagningen istället. Släkten kommer över vid 15-tiden. Innan dess ska jag steka lite färdigköpta vegetariska köttbullar och potatisklyftor, samt slänga ihop en sallad. Men hade jag haft tålamodet och förmågan hade jag varit uppe tidigt och bakat bröd och spritsat glasyr på cupcakes, och förberett en fantastisk julbuffé á la Martha Stewart. Nästa år, kanske.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *