Sverige vs. USA

Sverige vs. USA: flakiness

Okej – ni vill läsa om kulturskillnader, och såna finns det gott om. Så gott, till och med, att jag nog får göra det här till en serie inlägg, eftersom allt jag har att säga om saken omöjligtvis får plats i ett enda. Med visst förbehåll för att jag bor i Kalifornien, och det finns nog så många kulturskillnader inom landet också – så de flesta generaliseringar gäller möjligen västkusten snarare än hela USA.

Vi börjar med ett ord som jag inte har hittat en svensk översättning på, men som är en flitigt förekommande företeelse bland amerikaner. Det stavas flaky eller flakey, beroende på vem man frågar. En av de mer kortfattade definitionerna på Urban Dictionary (världens bästa ordlista!) lyder: “Unreliable, characterized by not following through on agreed plans.”

Jag har skrivit om det tidigare, för två år sen – men då hade jag bara bott i USA i ungefär 4 månader, och nog ännu inte insett hur pass utbrett och socialt accepterat det här beteendet är. Alltså. Låt oss säga att vi ska ha filmkväll. Vi bjuder kanske in 10 personer över Facebook, och ytterligare några via sms. 5 personer svarar att de är eld och lågor, så himla peppade på filmkväll! 3 personer tackar nej, och ett gäng till svarar inte alls. Dags för filmkväll, och 4 personer dyker upp. Men X, som senast igår sagt att hon skulle komma, syns inte till. “Var är X?” frågar vi oss nu – och någon som känner X kommer garanterat att svara: “Oh, you know, she’s a flake.”

Som svensk tycker jag att det här är så himla konstigt, både beteendet och det faktum att om man sätter det i system att aldrig dyka upp i tid, eller ens dyka upp över huvud taget, så viftas det bort med “ursäkten” att man är totalt opålitlig. Jag minns inte att folk gjorde såhär alls i Sverige. Har man bestämt att träffas någonstans en viss tid så gör man det – och om man blir sen skickar man ett sms och meddelar detta. Det nästan värsta av allt är att jag – som egentligen är punktligheten själv – nu är så van vid att folk aldrig ska dyka upp på utsatt tid att jag själv tar längre tid på mig än nödvändigt, och jämt är sen med flit – bara för att korta ner den tid jag annars får vänta på folk. Men där drar jag också gränsen. Den dag jag själv blir kallad “flaky”, då vet jag att det är dags att flytta tillbaka till Sverige igen.  

0 Comments

 • Katariina

  Mjaa, det beteende finns nog i Sverige. Har själv råkat ut för det när jag bjudit på fest. En del är som du säger eld o lågor men ringer i bästa fall kvällen innan och säger att de inte kommer. Andra ringer samma dag och säger att de ska på en annan fest. Detta trots att inbjudan gått ut i god tid och man begärt osa pga att man tänker bjuda på mat o vill kunna beräkna hur mkt man ska köpa in. //Katariina

 • CINDERALLEY

  Katariina: Men poängen är ju att de i alla fall ringer och säger att de inte tänker dyka upp. Alltså, klart beteendet finns i Sverige också, men här är det snarare regel än undantag.

 • Maja

  Väääldigt of men för ett tag sedan "tipsade" du om en häst film. Försökte ladda ner den då men den hade nog inte kommit på dvd ännu eller hur de var. Nu kan jag för mitt liv inte minnas vad den hette, minns du vilken jag menar?

 • Anna Nio

  Hahaha, åh, jag förstår precis vad du menar, och det är fruktansvärt enerverande med den sortens beteende! Jag själv är ingalunda någon poster child för punktlighet, men jag hör alltid av mig när jag blir sen, och kan jag inte komma alls så säger jag till om detta i så god tid jag bara kan. Givetvis. För så gör man i sverige. 😀

  Man kan fundera på hur ett helt samhälle egentligen fungerar när det är socialt accepterat att bara inte dyka upp och inte hålla löften sådär?

 • Maya

  Jag har inte stott pa "flakeyness" innan jag flyttade till Kalifornien. Som svensk tycker jag det ar otroligt ohyfsat att tacka ja till saker och sedan inte dyka upp, hemma sager man iallafall till pa nagot satt. Nu har jag vant mig och gor som du, segar mig eftersom jag vet att vissa manniskor alltid ar sena och vissa manniskor har jag slutat att forsoka umgas med eftersom de alltid "flakar" ur iaf.

 • Gunnie

  Jag känner många tidsoptimister, vilket är ett alldeles för sympatiskt ord för folk som alltid kommer för sent! Däremot har jag sällan, för att inte säga aldrig, råkat ut för att människor som tackat ja till en inbjudan inte dyker upp utan att höra av sig. Det är ofattbart respektlöst! Möjligen kan det uppfattas som lite "osvenskt" att bete sig så, nästan i klass med att tränga sig före i kön.

 • CINDERALLEY

  Anna: Det dar med hur samhallet fungerar ar en intressant poang, eftersom jag anar att manga som ar flakes i sitt sociala liv ar det i arbetslivet ocksa. De struntar i att ga till jobbet, eller kommer forsent varje dag, tills de far sparken och maste hitta ett nytt jobb. Jag ser det handa bland mina bekanta hela tiden. Ganska ofattbart.

 • CINDERALLEY

  Maya: Samma har – har inte vi haft den har konversationen ganska manga ganger? Det gar inte att lita pa amerikaner 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *