Uncategorized

Sverige vs. USA: rätten till konsumtion

Jag får ofta känslan att amerikaner i allmänhet anser att en stor del av friheten i “land of the free”-jargongen utgörs av rätten till konsumtion. Frihet att kunna köpa vad som helst, när som helst. Och det finns specialaffärer för alla tänkbara intressen och behov.

Behöver men förvaringsmöjligheter i form av lådor och boxar åker man till The Container Store. Party City tar hand om alla dina kalasbehov. Butiker som Ross, TJ Maxx och Marshall säljer nya designerkläder kraftigt rabatterat, så alla har råd att klä sig respektabelt. Föredrar man ekologiskt och närodlat framför vanlig snabbköpsmat finns vegetariska kooperativ som People’s, eller farmer’s markets som Henry’s och Trader Joe’s. Och så vidare. Det finns en specialbutik för precis allt. En bit från vårt hus ligger till och med en butik som uteslutande säljer gigantiska teleskop.

Att det sen inte kostar speciellt mycket att köpa sig lycklig i USA spär ytterligare på köpfrihetstanken. One-stop-shops som Wal-Mart och Target har allt man kan tänkas behöva under samma tak – allt från kläder och skor till sportutrustning, heminredning, elektronik, biltillbehör, smink, blöjor, alkohol och apotek – och för löjligt låga priser. De är dessutom perfekta om man blir shoppingsugen mitt i natten, eftersom flera av varuhusen är dygnet runt-öppna. Shopping har blivit en mänsklig rättighet.

Nu har jag inte satt min fot i Sverige på snart 3 år, och saker kan mycket väl ha förändrats sen dess. Jag minns bara hur grymt det var att Kista-gallerian hade öppet ända till NIO PÅ KVÄLLEN. Skitsamma att man fick ta blåa linjen ända ut till Kista, huvudsaken var ju att man kunde shoppa ända till 21. Jag tror ändå att Sverige har en mer hälsosam köpkultur än USA ur många aspekter, och det kan mycket väl ha att göra med bristen på Wal-Marts och Target-butiker.

Det här är ett ganska outtömligt ämne, som jag hade kunnat säga mycket mer om. Men jag har inte tid – jag ska nämligen iväg till den nyöppnade Bettie Page-butiken i downtown och utnyttja min rätt till konsumtion. Man är ju inte den som är den.

0 Comments

  • Ulf

    Det är ett intressant och fascinerande perspektiv: RÄTTEN till konsumtion. Som om det vore en mänsklig rättighet att shoppa när man vill, vad man vill, hur man vill.
    En fråga som genast infinner sig är ju om dagens shoppingkultur är föregångare till någons slags undergång. Ungefär som Romarrikets fall föregicks av en kraftig dekadens, liksom Kinas kejsarkultur. Vart bär det hän med den västerländska hegemonin? När och hur tar den slut?
    Sådant kan man tänka på, om man vill…

  • CINDERALLEY

    Det ar ju en ganska orovackande fraga. For all del relevant. Undrar om det var shoppingkulturen Mayafolket anade skulle ta dod pa civilisationen ar 2012.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *