Uncategorized

Boklistan

Listan stulen rakt av från Apple, Dear?, mest som ett försök att skriva om litteratur mer än en gång om året.

Senast lästa: Jag har ännu inte läst ut en hel bok i år, pinsamt nog. Det blir mycket tidningar nu, även om jag egentligen inte skulle vilja göra något annat än att sitta på balkongen och läsa romaner hela dagarna.

Senast köpta bok: Flannery O’Connors Wise Blood, som jag gav bort till en vän.


Senast lånade bok: Jag gillar inte att låna böcker, eftersom det betyder att jag måste lämna tillbaka dem.

Senast fådda bok: I födelsedagspresent och julklapp får jag alltid högar med böcker av mina kloka föräldrar. De senaste bokpaketen var så pass omfattande att jag inte ens är halvvägs igenom dem ännu. (För övrigt lite tveksam till ordet “fådda”.) 

Favoritbokhandel: Den Sofia jobbar i, där jag också jobbade en gång i tiden. Men jag kan tänka mig att jag skulle gilla den här med. 

Favoritbibliotek: Gillar som sagt inte att låna böcker, men däremot älskar jag bibliotek. Stadsbiblioteket i Stockholm är fint. Och det nybyggda här i La Costa. 

Antal lånekort: Två amerikanska, och kanske sju svenska?  


Använder som bokmärke: Hundöra, eller random pappersbit som ligger nära till hands.


Favoritfärg på bok: Jag gillar svarta böcker med bara titeln och författaren i liten text på omslaget, så där som inbundna böcker ofta ser ut om man tar bort skyddsomslaget (vilket jag alltid gör). 


Favoritmat/snack vid läsning: Frukost


Favoritdryck vid läsning: Vatten är nog alltid min favoritdryck, oavsett syssla.


Favoritställe att läsa på: I sängen eller i soffan på altanen.


På den sidan hålls jag i den bok jag läser nu: Jag förstår verkligen inte den här frågan?


Den här boken köper jag till en förälder: Jonas Karlssons Det andra målet, eller Elisabeth Rynells Hohaj

 
Den här boken köper jag till min bästa vän: Jonathan Safran Foers Extremely Loud and Incredibly Close,
eller Donna Tartts Den hemliga historien.
 
Den här boken köper jag till en partner: Luke Rhineharts Tärningsspelaren,
eller Willy Kyrklunds Solange.
 
Favoritgenre: Jag är svag för svensk minimalistisk prosa med experimentella samtidsanspråk och obestämt obehagliga undertoner. Ångvältslitteratur, kallade jag det visst här. Jag läser för övrigt helst på svenska, eftersom allt annat jag gör är på engelska.


Favoritformat: Pocket! Allt som gör det enklare att ta med sig böcker överallt uppskattas. Men jag vill ha riktiga papperssidor, ingen Kindle-låtsasbok.


Författarfavorit: Willy Kyrklund. Bubblare: Jerker Virdborg, J.L. Borges, Sture Dahlström, Paul Auster och Magnus Florin. (Just nu orkar jag inte problematisera det faktum att jag tydligen bara läser manliga författare, även om det nog är en smula oroväckande.)


Den tjockaste bok jag läst: För tillfället läser jag Roberto Bolaños 2666, som är runt 1000 sidor lång i svensk översättning. Den tillhör helt klart de längre böcker jag läst.


Den tunnaste bok jag läst: Jag läser gärna och många tunna böcker. Men kanske Erlend Loes José och Maria? Den läste jag ut under en arbetsdag, medan jag jobbade i kassan i bokhandeln.


Favoritljud när jag läser: Tystnad, eller möjligen regnsmatter. (Paradoxalt nog, eftersom jag hatar regn i alla andra aspekter.)


Favorittidning: Läser mest hästtidningar och kulturmagasin från östkusten. Saknar DN:s kulturbilaga på morgnarna.


Prenumererar på: The New Yorker.


Favoritbokblogg: Bokhora följde jag ganska helhjärtat ett tag, men nu läser jag nog inga bokbloggar längre.Jag får prestationsångest, kanske eftersom det här var en blogg med anspråk på bokprefixet en gång i tiden.


Min sämsta läsning någonsin: Okej, det här var inte min sämsta läsupplevelse, men det är den enda mindre bra jag har färskt i minnet, så jag måste säga Monika Fagerholms Den amerikanska flickan. Den första Augustprisvinnare jag läst och blivit besviken på, och inte bara besviken, utan irriterad. Jag stör ihjäl mig på hennes språk, de konstanta upprepningarna. Försökte mig trots detta på Glitterscenen också, men den ligger halvläst på nattduksbordet sen några månader tillbaka.


Mitt bästa bokminne: Känslan av att vara typ sex år och läsa 200-sidiga Det blåser på månen av Erik Linklater alldeles själv, och sen läsa den om och om igen. Och att många år senare tatuera in ett motiv från boken helt gigantiskt över halva överkroppen. 


Senaste bokfyndet: Ett helt gäng fina fotoböcker på Barnes & Nobles rea. Fast de flesta gav jag bort.


Senaste impulsköpta bok: Lorrie Moores A Gate at the Stairs. Men det var typ i oktober, jag har inte impulsköpt böcker på ett tag.


Bokgenre jag undviker: Deckare, Fantasy och Science Fiction.


Så gör jag med böcker jag inte vill ha längre: Vadå inte vill ha längre? Det har fortfarande aldrig hänt.


Så här håller jag koll på vad jag läst: Jag kommer ihåg det, förhoppningsvis. 


Så här sorterar jag min bokhylla: Mina bokhyllor befinner sig i limbo just nu, nerpackade i kassar i min pappas källare i Hässelby. Men i regel sorterar jag efter genre och i bokstavsordning.


Nästa bok jag ska läsa: Jag har ungefär tre påbörjade böcker jag läser just nu, så förmodligen någon av dem. Sigrid Combüchens Spill ligger bra till.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *