Uncategorized

Vägen Till Framgång (eller annan passande klyscha)

Ni frågar ibland om hur jag fick mitt jobb, och hur man egentligen bär sig åt för att flytta till USA och skaffa ett jobb, och hur det funkar med tatueringar på arbetsplatsen, och så vidare. Så det tänkte jag svara på nu. Eller åtminstone berätta hur jag gjorde. I detalj. Det här blir ett långt inlägg, men alltid kan det väl intressera någon.

Mitt intryck är att i Sverige bryr sig de allra flesta arbetsgivare lite om universitetsbetyg. Där är en examen det viktiga, inte hur man presterade på vägen dit. I USA bör man däremot inte underskatta vikten av bra betyg, även på collegenivå. Att ha en Bachelor’s Degree eller högre är ganska viktigt för att få ett välbetalt jobb, men för att stå ut i konkurrensen bör man även ha ett GPA att skryta med. GPA står for Grade Point Average, och ett 4.0 betyder högsta betyg i allt.  

Jag flög in på ett studentvisum och pluggade på University of California mitt första år i San Diego. Jag hade redan en kandidatexamen från Sverige, så jag läste mest kurser jag var genuint intresserad av – vilket lönade sig, eftersom mitt samlade betygsdokument från UCSD visar ett GPA på 3.75. I praktiken innebär det ett B och resten A:n.  

När jag var klar med studierna ansökte jag om ett tillfälligt arbetstillstånd via universitetet. Jag fick mitt arbetstillstånd under våren 2009. Som ni kanske minns var detta en av de värsta perioderna för amerikansk ekonomi sedan depressionen, och med växande arbetslöshet speciellt i Kalifornien var konkurrensen för de få jobb som faktiskt fanns att söka skyhög. Det var inte den roligaste tiden att vara arbetssökande, kan jag meddela. Speciellt som nyexaminerad utlänning, utan flera års jobberfarenhet och utan ett lokalt kontaktnät. Men om ni känner mig kanske ni vet att jag inte är typen som ger upp i första taget.

En ovärderlig källa för nästan allt man behöver, inklusive jobb, är Craigslist, som är som ett Blocket på crack. Bara som en referens så har jag hittat mitt jobb, min bil och mitt hus på Craigslist. Jag spenderade flera timmar om dagen med att söka jobb jag antingen var underkvalificerad (universitetsprofessor!) eller överkvalificerad (butiksbiträde!) för, i väntan på att det rätta skulle dyka upp. Under tiden jobbade jag gratis som grafisk designer för en välgörenhetsorganisation, vilket såg fint ut på CV:t. 

En dag dök det upp en annons för en position som webbdesignassistent. Det var en liten prisbelönt kreativ byrå i Carlsbad i norra San Diego, med kontor precis vid stranden, och där det bara jobbade kvinnor. Till saken hör att jag aldrig hade planerat att jobba med webbdesign, det har liksom bara varit en hobby jag sysslat med i några år, och jag har pluggat alldeles för mycket journalistik och litteratur för att inte vilja bli skribent på heltid. Men beggars can’t be choosers, och vid det här laget var jag verkligen trött på att leta jobb. Så jag slängde ihop en online-portfolio, och skickade in en ansökan. Några dagar senare blev jag kallad på intervju. 

Jag var en smula tidig till intervjun, och kom dit ungefär samtidigt som tjejen de skulle intervjua innan mig – så det råkade bli enklast att köra en gruppintervju. Vilket jag verkligen tror var till min fördel, eftersom jag är en extremt dålig förlorare och blir väldigt tävlingsinriktad när det står mycket på spel. Jag körde hem från intervjun med lite fjärilar i magen – dels hade intervjun gått himla bra, och dels kände jag att det här kanske faktiskt var mitt drömjobb. Så när jag fick jobbet packade jag ihop mina tillhörigheter och flyttade till Carlsbad. Flytten var en fin övergångsrit till vuxenlivet, kan jag känna såhär i efterhand. 

För mig var det här med tatueringar aldrig ett problem, men jag tror absolut att det hjälper att jobba i en kreativ industri. Jag bemödar mig aldrig med att täcka över mina tatueringar, och klär mig i mina vanliga kläder på jobbet. Jag har haft tur nog att hitta en arbetsgivare som bryr sig mer om meriter, kunskap, ambition, arbetsmoral och personlighet än ytliga saker som tatueringar och färgat hår. Jag har dessutom inget som helst intresse av att någonsin jobba på typ bank eller advokatbyrå, där det nog hade varit mer av ett problem.

Idag är jag ensam heltidsanställd i företaget, och dessutom delägare. Jag tror faktiskt att det finns ett universellt svar på hur man lyckas ta sig uppåt i arbetslivet, och det är att jobba hårt och gilla det man gör. Jag är sämst i världen på att göra saker jag inte tycker om, så något annat än ett kreativt yrke hade förmodligen inte funkat speciellt bra för min del.

Så gjorde jag, alltså. Frågor på det?

0 Comments

 • Fiat

  Det där med att ha bra betyg känner jag igen. Har en amerikansk kollega som ofta kritiserar svenska studenter för att de nöjer sig med E bara för att komma fram till sin examen.

  Jobbar med folk från hela världen och har mest tatueringsproblem med svenska kolleger – vilket iofs kan bero på att de tar sig rätten att visa sitt ogillande snarare än att attityderna skiljer sig. Jag inbillar mig att jag hade haft färre problem med det här om jag hade arbetat inom media, kultur eller liknande. Sitter på ett universitet nu.

  Fint skrivet övrigt. Jag älskar att läsa om hur andra tar sig fram. Särskilt om en flytt till ett annat land finns med.

 • ewelina

  vilken otroligt mysig blogg! du verkar ha gjort det mesta jag vill göra, som att flytta till usa, men det kommer nog snart! ska följa din blogg slaviskt 🙂

 • Ulf

  Bra gjort!
  och bra skrivet

  Tänkte bifoga två bilder om karriärstrategier för unga svenskar
  jobba hårt är viktigt!

  men vet inte hur man gör (för att bifogadem här) – skickar ett mejl istället (så kan du lägga upp bilderna om du vill)

 • CINDERALLEY

  Fiat: Jag kan forsta den kritiken, men vill man bara jobba i Sverige och inte plugga vidare pa hogre niva finns det ju egentligen ingen anledning att jobba hacken av sig for ett A nar ett E ger en samma examen.

  Fran vad jag har last i din blogg verkar du jobba med ett gang manniskor som tar sig ratten att bete sig otrevligt pa ganska manga vis. Det verkar oerhort trottsamt.

  Och tack! Jag gillar ocksa andras framgangsberattelser, det ar bra for inspirationen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *