Uncategorized

Löningsfredag varje vecka

Att bo utomlands har gett mig vissa perspektiv jag inte hade innan. Till exempel kan svenska företeelser och traditioner se mycket märkliga ut även från ett svenskt öga, när man inte har bott i Sverige på flera år och ställer saker i kontrast till motsvarigheten i det nya hemlandet.

Igår nämnde jag till exempel för en kompis att i Sverige får (nästan) alla lön den 25:e varje månad, och att man då får hela lönen som en klumpsumma, vilket är ett helt främmande koncept för amerikaner. För mig är varje fredag löningsfredag, eftersom jag får betalt veckovis. Och eftersom jag liksom aldrig hinner göra av med pengarna mellan utbetalningarna så gör det här systemet under för min personliga ekonomi. Andra får betalt varannan vecka, men jag har fortfarande inte träffat någon som får en klumpsumma i slutet av månaden. Och helt ärligt, är det inte rätt konstigt, egentligen, att alla får lön på samma dag? Liksom, att ge sig ut på stan en löningsfredag i Stockholm är något jag inte ens vill utsätta min värsta fiende för. 

Bara en liten tanke såhär på fredagkvällen. Nu är klockan 20:30, min man ligger redan och sover bredvid mig i sängen och jag ska just släcka lampan. Gammalt gift par – vi? Närå.

0 Comments

 • Emmy

  jag vet! folk ba "hushålla med pengarna i en MÅNAD??? de tar ju slut efter en vecka ?!?". tänker mig att det är något jobbigare att gå från veckolön till månadslön…

 • Duktiga Tjejen

  Jag tycker att det var bättre med lön en gång i veckan som jag oxå fick i USA. Hemma i Sverige tyckte alla att det var skitkonstigt.

  Men, men! I Sverige får inte alla lön den 25:e. Det är uppdelat mellan den 15:e, 20:e och 25:e. Jag får alltid lön den 20:e. Har inga problem med att spara och fördela, men jag tycker helt klart att varje vecka (alternativt varannan) var bättre.

 • Alex

  Vad spännande att du bor i San Diego! Vad gör du där? Alltså vad jobbar du med? Skulle av hela mitt hjärta vilja bo i californien igen i ett par år. Var i Los Angeles i ett år när jag var 16.

 • Anna Nio

  I England fick vi också veckolön, så jävla mycket skönare – och lättare att få pengarna att räcka hela månaden, förstås.

 • CINDERALLEY

  Emmy: Haha, ja! "Varför heter det månadslön när det bara räcker i 3 veckor??"

  Duktiga Tjejen: Nä, jag vet, jag fick till exempel lön den 26 när jag jobbade på Systembolaget. Vilket sög, eftersom jag var den enda utan pengar om den 25 råkade falla på en fredag.

 • Colombialiv

  Men man betalar väl fortfarande räkningar och hyra och sånt månadsvis? Då verkar det lite meckigt att ha veckolön. Tycker jag, men jag har å andra sidan aldrig haft det, här i Colombia får vi också månadslön.

 • CINDERALLEY

  Alex: Jag är delägare i en liten webbdesignbyrå. Om du har möjlighet att bo här igen kan jag verkligen rekommendera det – att flytta till Kalifornien kan nog ha varit det bästa beslutet i mitt liv 🙂

 • CINDERALLEY

  Anna Nio: Ja, man måste ju fortfarande se till att lägga undan pengar till hyra osv, men det är ändå betydligt svårare att bli helt pank.

 • CINDERALLEY

  Colombialiv: Ja, det tänkte jag också innan jag började jobba här, men det är faktiskt betydligt enklare att lägga undan lite pengar till hyra och räkningar från varje lönecheck än det är att få en klumpsumma att räcka hela månaden. Tycker jag i alla fall, men det kan ju vara individuellt förstås 🙂

 • anydaynow

  Här i Australien betalar vi också hyra veckovis. De flesta får betalt per vecka, eller möjligen fortnightly. Är själv den enda jag känner (bortsett från de andra på samma företag) som får månadslön, och jag tycker det är hur skönt som helst att få en fet summa på en gång! Har haft veckolön förr, och föredrar definitivt detta. De flesta aussies påstår dock att de skulle om de inte fick lön på fyra veckor.

 • CINDERALLEY

  anydaynow: Ja, det har nog mycket att gora med vad man ar van vid forstas. Det roliga ar ju att oavsett hur ofta man far lon blir det ju sammanlagt samma summa i slutandan, sa det BORDE inte spela nagon roll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *