Uncategorized

När jag blir stor

Under mitt sista år i gymnasiet fick jag genom kontakter en praktikplats på Svenska Dagbladets inrikesredaktion. Jag läste media med inriktning journalistik, och eftersom jag hade velat bli journalist i princip hela mitt liv, så var det något av det bästa som hänt mig att under ett par månader få jobba med riktiga journalister och skriva riktiga artiklar för en av Sveriges största morgontidningar. Jag kom dit med ganska låga förväntningar och trodde att jag mest skulle få hämta kaffe åt reportrarna, men redan första dagen på redaktionen sattes jag på ett skrivjobb. Framåt slutet av praktiken hade jag fått åka på presskonferenser, göra intervjuer, skriva otaliga notiser och artiklar och till och med publicera ett helsidesreportage i en bilaga. Jag var 18 år. För mig var det sjukt stort.

Sen gick jag ut gymnasiet, skaffade mig en kandidatexamen från JMK och läste grundkursen på Poppius – allt med en tänkt journalistkarriär som slutgilitgt mål. Men så flyttade jag till USA. Inte så att jag gav upp min dröm – snarare uppfyllde jag en annan. Och i USA är det om möjligt ännu svårare att hitta journalistjobb än det är i Sverige, speciellt utan minsta tillstymmelse till ett kontaktnät. Så jag bytte karriärbana, och det visade sig vara ett alldeles utmärkt beslut eftersom jag älskar mitt nuvarande jobb.

Men ibland tänker jag tillbaka på den där praktiken på SvD som något av det bästa jag har gjort. Och jag går fortfarande runt med den bestämda, men något desillusionerade, tanken att när jag blir stor ska jag bli journalist.

0 Comments

 • Katta Kvack

  Jag tycker att du kan skriva lite för Svenska tidningar, trots att du bor i SF – eller just DÄRFÖR. Som Maria (from tokyo with love) gjorde under sina år i Japan! Skulla älskat!

 • CINDERALLEY

  SD, inte SF 🙂 Men ja, tro mig, jag har tankt den tanken ganska manga ganger. Det enda som saknas ar tid och en tidning att skriva for, hehe.

 • Duktiga Tjejen

  Intressant! Min mamma har jobbat för svenskan, men hon fick aldrig fast. Det är skitsvårt på journalistmarknadwn i Sverige verkligen, så jag kan bara tänka mig hur svårt det är i SD om det är ÄNNU svårare… Håller med ovan om att du borde börja skriva för en svensk tidning! Det finns ju nättidningar och så? Jag bloggar för en tidning på nätet om böcker, men får inte betalt förvisso… det är kul ändå 🙂

 • johanna

  Det är väl jättebra att du har kvar din dröm om att du ska bli journalist när du blir stor, vem vet.. Maby one day. 🙂 tror du skulle passa alldelens utmärkt som det iallafall. Vad var det för repotage du fick publicera?

 • CINDERALLEY

  Duktiga Tjejen: Ah, journalistmamma minsann – har inte du en pappa som ar fortfattare ocksa? Jag skulle garna ta tag i det dar med att frilansa lite for svenska tidningar, men med heltidsjobb och aktenskap och fritidssysselsattningar och socialt liv sa finns det helt enkelt ingen tid. Det ar val en prioriteringsfraga, men just nu prioriterar jag inte skrivandet. Dessvarre.

 • CINDERALLEY

  johanna: Tack! Ja, one day, det tanker jag ocksa. Reportaget handlade om lyxiga studentbostader i Gamla Stan.

 • Marielle

  Bloggar du någonting på utrikiska (d.v.s. inrikiska för dig)? Om du lyckas kicka igång en populär blogg á la amerikanska kanske du via det kan bygga upp ett kontaktnät & uppvisa ditt skrivande.

 • CINDERALLEY

  Jag bloggar på engelska på mitt jobbs blogg, men inte mer än så. Har ju knappt tid att underhålla EN blogg, och då skriver jag hellre på svenska, heh.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *