Mexico

Om man nu ändå ska till Mexico

Duktiga Tjejen nämnde att hon ska till Kalifornien i sommar och att de funderar på att ta en tur ner till Mexico när de ändå är här. Och nu kom jag plötsligt på vad jag borde tipsa om, och som någon annan som har vägarna förbi säkert kan ha nytta av också.

Såhär är det. San Diego ligger precis norr om den mexikanska gränsen. Från centrala San Diego tar det typ 20 minuter att köra till Mexico. Alltså in i landet. De kollar inte ens pass om man korsar gränsen från den amerikanska sidan (eller åtminstone har de aldrig gjort det när jag har varit i Mexico, men det var väl ett och ett halvt år sen jag var där sist).

Gränsstaden på andra sidan är Tijuana, i folkmun kallat TJ. TJ är inget trevligt ställe. Dels är det hemort för drogkarteller, människosmugglare, kidnappare och annat avskum, och dels luktar hela staden gammalt avlopp. Alltså, det stinker verkligen. Jag har hört många skräckhistorier om folk från Tijuana som tar sig över gränsen och kidnappar amerikanska ungar, som de sedan säljer (!) i Mexico, och som föräldrarna har ungefär noll procents chans att återse. Såna hårresande berättelser, vare sig de är sanna eller inte.

Men, kort sagt. TJ bör man undvika.

Kör man däremot rakt igenom Tijuana och följer kusten söderut kommer man efter ungefär en halvtimme till Rosarito. Rosarito som stad betraktad är kanske inte så spännande. En halvsömnig mexikansk kuststad, bara. Men i Rosarito finns en riktig kulturskatt, i alla fall för filmfrälsta, nämligen Baja Film Studios. (Namnet kan man väl som svensk ha mycket roligt åt – men det uttalas alltså “Ba-ha”.) Här spelades storfilmer som Titanic och Master and Commander in, och stora delar av kulisserna och rekvisitan finns kvar för allmän beskådan. De har även grejer från bland annat Planet of the Apes, Independence Day och X-Men.

Något sci fi-aktigt från X-Men 3.

Skeppet från Master and Commander.

Vår guide Angel visade specialeffekter.


Jag var där under lågsäsongen i augusti och då var det inte en kotte där. Fick prova att skapa specialeffekter och ljudeffekter, och blev filmad med en osynlig mantel, och fick stå på Titanic-fören och skrika “I’m the king of the world!”


Det var fint. Rekommenderas. Om man nu prompt måste åka till Mexico.

0 Comments

 • CINDERALLEY

  Den dar Jenny: Ja, jag skulle hemskt garna se lite mer av Mexico an bara det som ar precis vid amerikanska gransen. Some day!

 • Duktiga Tjejen

  You are the best. Jag ska föreslå regn ikväll, när M kommer hem från mellanöstern, att vi åker till Rosarito. Sjukt bra tips. Alla har pratat gott om San Diego oxå, så vi måste ju dit. Upptäckte t.ex. Att en kollega visst bodde där i 5 år. Hörde att det bästa i din stad är att hålla sig till stränderna och livet däromkring? När det närmar sig kommer jag säkert be om fler tips eftersom vi lär ha typ en dag där.

  Tänkte precis på dig idag faktiskt när jag tänkte på min road trip, att jäklar vad du lever mitt drömliv!

  Tusen tack för detta inlägg. Har jag tur kanske det blir en hel serie med Kalifornien-tips.. 😉

 • CINDERALLEY

  Duktiga Tjejen: Haha sager ju det, iPhones ar onda!

  Jomen stranderna ar nog det San Diego ar kanske mest kant for. Jag undviker garna stranden eftersom jag inte gillar att fa sand overallt. Men be absolut om tips, jag alskar att tipsa om saker! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *