Uncategorized

Ett meddelande från kaloripolisen

Ni vet hur man (eller det kanske bara är jag?) ofta lite i smyg hånar dumma amerikaner som sitter och trycker i sig en Big Mac och rättfärdigar det genom att dricka Diet Coke istället för vanlig Coke till? Det är lite sorgligt, men typ hela den amerikanska matkulturen tycks vara uppbyggd på det här tankesättet, som om folk dagligen ställer sig frågan: “Hur ska vi kunna äta så mycket skräpmat som möjligt utan att bli tjocka?”

Jag och Isaiah går ibland och äter på ett ölbryggeri/pizzaställe som heter BJ’s. De har sjukt god lokalbryggd öl, och en massa annan mat än pizza – även om det mesta är en smula flottigt för min smak. Ganska nyligen införde de dock en lightmeny, där alla rätter innehåller mindre än 500 kalorier. Jag har aldrig räknat kalorier, men föredrar ändå fettsnål mat rent smakmässigt, så jag beställde en Medelhavspasta från lightmenyn.

Ganska snabbt fick vi svaret på hur de hade lyckats landa under 500-kaloristrecket. Nämligen genom att servera maten i miniportioner. Normalt sett är portionerna på amerikanska restauranger så stora att de räcker till två måltider. Men det blev ingen lunchlåda att ta med till jobbet nästa dag den har gången, om vi säger så. Själva maten var kanske inte lika flottig som resten av menyn, men att kalla den nyttig är nog också att överdriva.

Alltså, jag har inga problem med att restauranger inför speciella menyer för de som tänker på vikten. Det jag har problem med är när mat marknadsförs som hälsosam trots att den inte är det. Det är precis som att dricka Diet Coke och tro att man ska gå ner i vikt.

Annars då? Nä, sitter här och käkar lågkaloriglass bara.

(Och borde kanske måla naglarna.)

0 Comments

 • Johanna

  Fan vad svårt det måste vara att bo i ett land där hela matkulturen kretsar kring flott och fett! Jag som har lite svårt att motstå flottig mat hade ju blivi tjock efter 1 månad.. I Sverige är det ganska enkelt att motstå eftersom man inte "utsätts" för sådan man speciellt ofta. Hahah, nu låter det som jag har världens dåligaste karaktär.. men du fattar vad jag menar 😉

 • Katariina

  Jag skulle ha svårt att hålla en vettig vikt om jag bodde i USA. Det verkar svårt att hitta nyttig mat och som du säger är portionerna gigantiska på de flesta ställena. Och har man blivit uppfostrad att äta upp allt på tallriken så….

  Jag fasar lite över semestern i USA för samtidigt har jag ju semester och vill unna mig lite gott, men samtidigt vill jag inte förstöra min viktnedgång heller (sen vi sågs sist har jag tappat ca 15 kg). Men det ska nog gå bra. Turligt nog ska jag bo hemma hos folk som är matmedvetna och vi kommer att laga mat själva den mesta tiden.

  Har du tips på några bra restauranger/kedjor för snacks eller middag som är safe? Trevlig Midsommar – kommer du att fira?

 • Duktiga Tjejen

  Matkulturen här är verkligen helt galen…

  Förresten hann vi inte till san Diego, fick inte ta hyrbilen till Mexico heller så vi satsar på Grand Canyon istället.

 • CINDERALLEY

  Johanna: Jag har helt seriost gatt ner narmare 10 kilo sen jag flyttade hit, utan att ens forsoka, bara genom att INTE ata amerikanskt. Ha!

 • CINDERALLEY

  Katariina: Det kan verka svart – men atminstone de storre staderna ar utbudet pa halsosam mat faktiskt ofta ratt bra. Det finns mycket vegetariskt, veganskt, raw food etc. Jag tror att problemet ar att de flesta inte aktivt soker efter den maten, utan nojer sig med vad som finns framfor nasan (McDonald's, Burger King, Jack in the Box, mexikanska snabbmatsstallen etc.) Sen att amerikaner gillar att halla socker pa precis allt ar ju en annan grej – DET om nagot gor att jag hellre lagar min egen mat.

  Nu vet jag inte riktigt vad som finns i Florida, med Souplantation ar en ganska trevlig kedja som har en stor salladsbuffe, samt soppor och pastor och annat gott. Det ar prisvart och gar att ata halsosamt dar.

 • CINDERALLEY

  Marielle: Ja, haha. Enligt samma logik borde forresten plockgodis vara nyttigt ocksa, eftersom det ar sa litet till mangden!

 • Katariina

  Tack för tipset! De gånger vi ska äta ute ska jag definitivt kolla efter vegetariskt/vegan/raw mat. Socker är ju en bov, går inte att få en slät kopp kaffe utan syrop eller socker…suck

 • CINDERALLEY

  Katariina: Eller hur, och socker ar sa himla mycket samre for en an fett ocksa, men det verkar inte amerikaner fatta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *