Uncategorized

It’s getting harder, harder to get across the border, ain’t no jive.

Jag har nämnt att vi planerar en Sverigeresa i sommar. Tre veckor i augusti är det tänkt att vi ska komma iväg, och jag är lite nervös eftersom jag inte har lämnat USA sen jag fick mitt Green Card för snart ett år sen. (Jag har dessutom inte varit i Sverige på tre år, och är lite rädd att alla mina gamla vänner ska ha glömt bort mig etc, men det är en annan historia.) Mitt största huvudbry har varit att jag har olika efternamn på mitt pass och mitt Green Card – flicknamn (alltså, flicknamn måste vara det sämsta ordet) på passet, och mitt namn som gift på grönkortet.

Hittills har jag tänkt att de måste matcha, och att jag därför måste skaffa ett nytt pass med mitt nya efternamn medan jag är i Sverige i sommar. Detta skulle i sin tur innebära en del problem med flygbiljetter, eftersom den billigare sorten oftast inte är ombokningsbara och namnet i passet måste matcha namnet på biljetten. Jag mailade till och med Svenska Konsultatet i San Diego, som rekommenderade samma sak – skaffa nytt pass i Sverige och se till att flygbiljetterna är ombokningsbara. Hittills en inte helt okomplicerad process, och en ganska stressig grej att gå runt och grubbla på.

Men – igår kom jag på att jag kanske borde googla alternativa lösningar, och nu är jag hemskt glad att jag gjorde det. Efter att ha lusläst ungefär 20 forumtrådar i ämnet, samt finkammat U.S. Customs and Border Protection’s webbsida, kan jag konstatera att Green Card-innehavare tydligen inte behöver ett pass för att resa in i landet, och jag kan därför resa till Sverige på mitt pass, och sen tillbaka till USA på mitt Green Card. Och efternamnet behöver inte matcha, så länge jag har med vårt vigselbevis för att styrka namnbytet. Alltså, förstår ni vilken lättnad detta är? Det sista jag vill göra på min semester är att behöva oroa mig över att skaffa pass och boka om biljetter.

Om det finns någon svensk-amerikansk läsare som har andra tips/erfarenheter/förslag får ni gärna säga till.

0 Comments

 • Linnéa i Alabama

  När jag flög in till usa sist så hade jag mitt pass i svea och sedan i customs i usa så visade jag bara mitt greencard. smiiidigt. Men glöm inte vigselbevis för safty

 • Maria

  Min kompis Anki hade sitt namn som ogift på sitt green card. När hon skulle åka hem och hälsa på bröt kärringen på flygplatsen sönder hennes pass, så hon var tvungen att byta när hon kom hem till Sverige. Problemet var att hon bytt till sitt efternamn som gift här och det sas då att det var tvunget att vara samma namn. Så hon fick byta tillbaka till sitt gamla efternamn här, skaffa pass och sen byta tillbaka. Nu tre år senare när hon har dubbelt medborgarskap känns allt enklare.

 • hundenebba

  Här kommer det fina Morgonpasset* ordspråket "Googla först – fråga sen" väl till pass!

  *Morgonpasset – radioprogram i Sveriges Radio P3.

 • CINDERALLEY

  hundenebba: Jamen det ar ju typ min levnadsregel nummer ett ocksa! Vet inte varfor jag inte gjorde sa den har gangen.

 • Therese

  Alltså… Jag jobbar i check in på Arlanda. Om du ska åka till USA med bara ditt svenska pass måste du ju ha ansökt om ESTA. Vilket inte är aktuellt för dig då du har ditt green card. Men utan ESTA kommer du vara tvungen att visa upp endast visum eller green card för att få åka. Tar du med dig ditt vigselbevis borde det inte vara något problem att du har olika namn på passet & green cardet, men jag skulle rekommendera att du tar kontakt med flygbolaget du ska åka med för att höra vad de säger. & ta då helst kontakt med flygbolaget i Sverige. Alltså om du åker med SAS så prata med svenska SAS, inte det amerikanska kontoret om det nu finns ett sånt.

  Bara ett tips så du inte står med skägget i brevlådan när du ska hem! 😉 Har hänt allt för många gånger…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *