Uncategorized

Om att inte anpassa sig till idioti

När jag flyttade till USA var det något av en självklarhet för mig att anpassa mig till den “nya” kulturen och smälta in så gott det gick, istället för att högljutt annonsera ut att här kommer en utlänning. Så här ett par år senare blir folk ofta ganska chockade när de får reda på att jag är svensk, och en av de vanligaste frågorna jag får är “But why don’t you have an accent?”. (Vet för övrigt fortfarande inte vad man svarar på det.) Det är inte alltid nödvändigtvis en komplimang att förutsättas vara amerikan – men det gör livet lite enklare när man bor i USA.

Men, vad jag egentligen tänkte säga var att trots denna vilja att anpassa mig finns det fortfarande en del företeelser i den amerikanska vardagen som är så dumma att jag ställer mig mycket motvillig till att över huvud taget inkorporera dem i min tillvaro. Vägran att använda logiska måttsystem är en typisk sådan företeelse.

Exempel 1: Om jag vill ha en liter vatten känns det betydligt mindre omständligt att säga just en liter, istället för “a quarter of a gallon”. Men säger man liter får man bara ett dumstirr eller ett “Are you, like, European or something?” som svar.

Exempel 2: Jag är 175 centimeter lång, det vill säga “5 feet and 9 inches”. 175 centimeter är 1,75 meter, eller 17,5 decimeter, eller 1750 millimeter. 5 feet 9 inches är… 69 inches? Heeelt logiskt.

Exempel 3: Mile är standardenheten för avstånd, oavsett hur korta eller långa de är. På vägskyltar bockas avståndet till nästa motorvägsavfart på fullaste allvar av med “1 mile”, “3/4 mile”, “1/2 mile” och “1/4 mile”. Närmaste måttenhet nedåt räknat är feet, vilket faktiskt också används i trafiken, om än ganska sällan. Vilket nog är smart, med tanke på att en feet är i runda slängar 30 centimeter, och därmed inte lämpar sig för längre avståndsbeteckningar. När en vägskylt eller GPS säger att det är “1000 feet” kvar till något har jag verkligen ingen aning om hur långt jag måste fortsätta köra.

Exempel 4: Fahrenheit. Vatten fryser vid 32 grader och kokar vid 212. Jaha, logiskt.

Exempel 5: Jag känner nog inte en enda amerikan som klarar av att beräkna, uppskatta eller omvandla någonting över huvud taget med hjälp av ovanstående helt förlegade måttsystem. Om det mot förmodan var någon som tvivlade på den totala idiotin i det amerikanska systemet alltså.

Relaterad bubblare: Football och soccer. Jag vet inte ens hur jag kan börja beskriva hur irriterande det är att prata sport med amerikaner.

0 Comments

 • Colombialiv

  Men eller hur! Varför använder de fortfarande det där systemet? Finns det något annat land i världen som gör det?

  Här används metric, men jag tror att bensinpumpar importeras från USA för bensin säljs av någon anledning i gallons. Och frukt säljs i pund, men ett pund är 500 gram (exakt) i Colombia och Venezuela…

 • Mirijam

  Ja det där är verkligen så stört. Att läsa av termometern och bara "okej, 75 grader, det är alltså minus 30 delat med två, så…. 22.5 grader." Så himla jobbigt! Dock coolt när vi körde till vegas och det var 102 grader ute, hehe.

  Obs: innan någon besserwisser smyger sig in: jag vet att det är minus 32 delat med 1.8 egentligen, men ORKA räkna ut det.

 • Duktiga Tjejen

  Haha, ge det några år så kommer du tycka att våra mött är lika ologiska som du tycker att dess är nu.. 😉

 • CINDERALLEY

  Linnea: Haha, eller hur!

  Colombialiv: Jag ar ocksa nyfiken pa om det ar nagot annat land som anvander det? Sa fort man kor over Mexikanska gransen ar allt i meter och kilometer igen till exempel.

  Mirijam: Hehe ja, jag orkar aldrig rakna – jag har typ borjat tanka i Fahrenheit istallet for att omvandla, men det ar fortfarande ett dumt system.

  Marielle: Jaa, you tell me…

 • CINDERALLEY

  Duktiga Tjejen: Men grejen ar ju att metersystemet inte ar ologiskt alls! Det ar rena studien i logik, och det gar liksom knappt att bli forvirrad av det.

  Jag har bott har i tillrackligt manga ar nu for att vara van vid det amerikanska systemet, men det forandrar ju inte det faktum att det ar SJUKT ologiskt!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *