Tankar kring mat

Ät vad ni vill, men inte hemma hos mig

Vi hade ju som bekant grillfest här hemma igår. Som en av få vegetarianer i bekantskapskretsen utkämpar jag alltid en liten inre strid med mig själv när det ska grillas, speciellt hemma hos oss.

Jag slutade äta kött på eget bevåg i tolvårsåldern. Resten av min familj var, och är fortfarande, köttätare. Som tonåring drömde jag om den dag jag kunde flytta hemifrån och ha mina helt egna kastruller och stekpannor och tallrikar som aldrig ens hade kommit i närheten av en köttbit. Och det är fortfarande viktigt för mig – jag äter ingenting som har legat på samma tallrik som eller kommit i direktkontakt med något dött.

Jag har inga problem med att folk äter kött – så länge de respekterar mitt kostintag så respekterar jag deras. Däremot undviker jag att ha kött här hemma. Min man är allätare, men äter gärna vegetariskt och har inget emot mitt inofficiella köttförbud. Men det förstår jag också, att har man ett gäng allätande vänner över för att grilla så är det inte läge att tvinga folk att äta vegetariskt. Som sagt, jag respekterar att köttfri kost inte är för alla.

Men därav den inre striden. Jag biter ihop och grillar all min egen mat i folieförpackningar, men får ändå en bismak i munnen av måltiden som pågår omkring mig. Jag kommer inte ifrån det – kött är verkligen det äckligaste jag vet.

0 Comments

 • Duktiga Tjejen

  Jag slutade oxå äta kött när jag var tio, fast sedan började jag äta fisk igen och även fågel. Inget annat kött har ätits på en sisådär tjugo år och jag äcklas oxå. Bars tanken på att min gaffel sätts i en biff äcklar mig, vilket är lite motsägelsefullt eftersom bestick och tallrikar på restaurang har haft allt möjligt på sig.

  Min kille äter kött men vi äter alltid fisk/veg tillsammans. Kyckling försöker jag undvika, men äter det ibland.

  Äter du inte ägg heller? Det gör jag, men äcklas och klarar inte av äggulan (foster!!). Tror att jag kanske kommer sluta äta fågel igen snart men inte fisk. Älskar fisk (tyvärr).

  • Cinderalley

   Jag forsoker att inte tanka pa vad som forsiggar pa restauranger pa den fronten. Det man inte vet lider man inte av – eller?

   Jag ater agg i perioder. Tycker ocksa att det ar sjukt ackligt, som att ata en abort eller honans mens, men kanner anda att jag nog behover proteinet. Dessutom alskar jag pannkakor. MEN, ekologiska, frigaende agg ska det vara i sa fall.

 • burg

  jag älskar kött något så fruktansvärt inbillar jag mig, men när jag tänker efter har jag ätit kött kanske högst två gånger på tre veckor.

  • Cinderalley

   Som sagt, to each his own. Men jag ar ratt saker pa att vem som helst skulle kunna sluta ata kott ganska enkelt om de bara bestamde sig for det.

 • Sofia

  Ah! Jag har exakt samma inställning. Jag bryr mig inte om vad folk äter, även om jag önskar att de slutar förstöra planeten jag ska leva på och sabbar alla djur, men hemma hos mig och min sambo är det helt köttfritt. Vi är båda veg och jag såg också fram emot att slippa ha haft kött i mina kastruller och på tallrikarna när jag väl flyttat hemifrån.

  Köttisar tycker att man är larvig, men jag struntat i det. Inte så att de skulle vilja att jag kom hem till dem med en helstekt råtta eller nåt roadkill jag hittat och lägger det på deras porslin. Fast många tänker inte så, det är förbluffande många som inte tänker längre än “kött ä ju gått!!”.

  Så, jag förstår verkligen din inre strid… stackare.

  Och Duktiga tjejen: Varför äter du ägg om du äcklas över det? Det låter ju jättedumt. 😮

 • Sofia

  Ja, jag vet. Jag predikar aldrig för folk, vare sig ateism eller vegetarianism, såvida de inte frågar. Jag bara önskar saker och ting var annorlunda. Men det kommer nog inom sin tid.

  Exakt!! Speciellt nu när det finns så mycket fuskkött så man kan äta husmanskost och bara byta ut korven/köttbullen/schnitzeln/köttfärsen mot ett köttsmakande alternativ. (Ja, jag älskar smaken av kött, jag gillar bara inte vad det är gjort av.)

  Samt att folk blir så hysteriska bara om någon visar på miljöfakta och säger att vi överkonsumerar kött och att en eller två köttfria dagar i veckan skulle hjälpa planeten mycket. Köttisarna bara “NEEEEEJ, HUR SKA JAG ÖVERLEVA TVÅ DAGAR!?? NI ÄR HELT RABIATA!! GAAHH! KOLLA NU ÄTER JAG VARENDA DJUR I MIN NÄRHET OCH DET FUNKAR SKITBRA!”. 😀

  • Cinderalley

   Ja, innan det ar for sent, far vi hoppas!

   Eller hur! Jag gillar inte direkt smaken av kott, men tycker det ar sjukt bra att det finns vegoalternativ till precis allt. Om folk bara kunde sluta vara sa himla skeptiska mot allt som ar “nytt” och “okant” och “inte doda djur”.

   Men det ar ju provoceeeeeeeerande att nan jakla salladsatare kommer har och havdar att man inte kan grilla sig en redig biff langre. Ju!

 • Malin

  haha åh vad jag känner igen det där med folien, varenda bbq är det liksom jag och min folie. mina närmsta vänner har fattat nu att man inte använder samma grillbestick till min mat som man vänder köttet med men varenda gång det är nya människor involverat måste de “utbildas”. de flesta tycker nog att jag är en attention seeker som bara vill vara lite speciell, de fattar verkligen inte och många gånger är de där med grilltången ändå på mina veggie korvar i folie och ska hålla på och vända. då får man liksom vakta vid grillen så att det inte händer. jag grillar inte så ofta längre, har börjat med att käka innan. pallar inte med stressen som kommer med det hela haha no jokes.

  • Cinderalley

   Men precis sa ar det ju! Det ar liksom inte vart att grilla pa grund av stressen att min mat av misstag ska nudda kottet. Har har jag dopt om kott till “the enemy”. Sa nar jag sager “it’s touching the enemy” sa fattar folk jag umgas mycket med att jag inte kan ata det. Haha, det funkar faktiskt.

   • Malin

    haha the enemy, ska testa det! nej alltså det är ju inte speciellt kul när man måste grilla sina små soyakorvar bredvid en stor blodig flintastek liksom. min kille är dessutom sydafrikan, hans andranamn stavas bbq, så här skulle det grillas varenda dag om det vore möjligt – nej tack! kött är verkligen riktigt äckligt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *