Sverige

Hemma/borta

Jag är i Stockholm. Landade 7:30 imorse efter en lång och ganska sömnlös flygtur, där jag dessutom var exakt 2 sekunder från att missa anslutningsflyget på grund av mekaniska problem med det första planet. Min mamma hämtade upp mig på Arlanda och det första vi gjorde var att åka hem och äta frukost. Jag dog lite av gott, och insåg att jag nog kommer gå upp en del i vikt under den här resan. Men det får det vara värt.

Annars är den mest överväldigande känslan att allt är så litet. Små bilar, små gator, små radhus. Jag har inte ens reflekterat över det tidigare, men skillnaden är verkligen enorm mot USA där det knappt finns några vägar med mindre än två filer i varje riktning, och där nästan alla kör stora SUV:ar och truckar och minibussar, och där villorna är lika oversized som hamburgarna.

En annan ganska stark känsla är att jag är glad att min brorsas kompis har gått med på att låna ut sin lägenhet vid Odenplan till mig medan han är bortrest, eftersom båda mina föräldrar bor i Hässelby, och här har det på senaste tiden varit mer än lovligt många vansinnesdåd. En kille mördad av en galning på en fotbollsplan, två tjejer knivhuggna av en galning på ett torg, och nu senast ett upplopp i Hässelby Gård. Alltså, vafan? Jag växte upp i den här förorten, och jag kan knappt minnas några upplopp eller omotiverade mordförsök från innan jag flyttade härifrån.

Det är fint att vara hemma i alla fall. Eller borta. Jag har svårt att bestämma mig för vilken benämning som är korrekt.

0 Comments

 • Duktiga Tjejen

  Välkommen hem/bort! Sverige får fler och fler brott… Men inga större gator;) Tyvärr har det precis blivit typ höst i stan, temperaturen har gått ned med mer än 10 grader- vet ju att du gillar värme… Hoppas det blir en bra semester för dig ändå!

  • Cinderalley

   Ja, folk sager att det har blivit host, men det har jag inte markt. Det kanske bara ar vi i Vasterort som har sommar fortfarande? Det marker jag val nar jag aker in till stan om en stund 🙂

 • CC

  Välkommen till Svedala!
  Ang små vägar…pratade med en kille i Santa Monica för några år sen. Han var tillsammans med en svensk tjej å hade bott några år i Malmö. Han frågade varifrån i Sverige jag kom.
  Nämnde orten i mörkaste Småland, utmed E4an. Han visste var det var. Han hade kört förbi där, på väg upp till Stockholm; “på den där förskräckligt smala lilla vägen!” Han tyckte den var hemsk.
  Haha tyckte jag, E4an som är pulsådern genom Sverige. Iofs är vägen extra smal just där jag bor…den enda biten av E4an söder om Gävle som INTE är motorväg, utan 2+1-väg….
  Njut nu av allt det gottiga som du längtat efter.
  Kram

  • Cinderalley

   Haha ja men seriost, tvafiliga motorvagar?? Vi har motorvagar med typ 7 filer i USA. Haha. Kanner mig som varldens broligaste amerikan har.

   • CC

    Ja, det känns alltid lite “fjuttigt” att komma hem å köra på tvåfiligt efter att ha tillbringat en tid i Usa. För att inte tala om hur dumt det är att inte få svänga höger på rött ljus….

    • Cinderalley

     Precis! Jag har inte kort bil i Sverige an den har gangen, men jag anar att jag skulle ha lite problem med att inte kora hoger pa rott pa ren reflex. Och det skulle ju vara en ganska dalig ide 🙂

 • egon

  Välkommen till Sverige! Jag bor ungefär ett stenkast från Hässelby Gård – klart det är obehagligt med det som hänt men samtidigt har jag verkligen inte känslan av att det blivit värre här. Ibland sammanträffar mnga obehagliga händelser och media slår på jävligt stora trummor.

  • Cinderalley

   Tack! Och ja, min mamma sa samma sak. Eller ja, att det ar typ vilda vastern i Hasselby nu, men att hon egentligen inte marker nagon skillnad eller kanner sig otrygg. Sa det ar ju bra i alla fall.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *