Resande

Going to San Francisco!

Jag går runt med ett ganska konstant ressug – det blir så när man bor långt från Europa och inte kan ta en spontan weekendresa till ett annat land för nästan inga pengar alls. Och när jag loggade in på Readern imorse och såg inlägg om kommande resor hos både Mirijam och Duktiga Tjejen blev ressuget nästan överväldigande. Som av en händelse fick jag samtidigt ett sms av min man, som beklagade sig över att han behövde semester.

Jag tog det som ett tecken, och eftersom jag inte är den som är den gjorde jag slag i saken och bokade en resa till San Francisco om lite drygt två veckor. Hittade en superdeal och betalade bara 300 dollar för två vuxna tur och retur, och eftersom vi känner en del folk som bor i SF har vi goda förhoppningar om att dessutom slippa betala för hotell. Jag fyller år i oktober, så jag ser det hela som en tidig födelsedagspresent till mig själv.

Och nu behöver jag er hjälp! Jag har bott i Kalifornien i tre år, men har trots detta aldrig varit i San Francisco (!). Jag har redan en lång lista på saker jag vill se och göra, men ni som har varit där får hemskt gärna tipsa om annat som kan vara av intresse. Det jag kommer på såhär på rak arm som man nog måste se när man är i SF är Haight-Ashbury (och Amoeba-butiken där!), Alcatraz, Golden Gate-bron, Lombard Street, och Anchor Brewing Company, som råkar vara ett av mina favoritbryggerier.

Men jag skulle verkligen uppskatta tips på saker som inte är så typiskt turistiga – caféer och restauranger med bra vegetariskt/veganskt utbud, barer med lokalbryggd öl, vintagebutiker, sevärdheter. Kom igen, hit me. Jag vill veta ALLT!

0 Comments

 • Amanda

  Åh, jag var där förra året, det var helt fantastiskt!

  Alcatraz, var jättebra, men man måste boka biljetter några dagar i förväg. Ni som bor i samma land kan säkert göra det på internet, vi fick visa pass och allt!

  Det finns (fanns då iaf) en jättebra vegansk restaurang som hette Millennium. Gud så god mat! Lite pricy, men lätt värt pga lyxen i att få vällagad fantastisk veganmat!

  • Cinderalley

   Oh tack, bra tips, da bokar vi biljetter i forvag!

   Jag hittade just en sida som listade i princip ALLA vegetariska restauranger i SF, och dar var Millennium listad som en riktig lyxrestaurang. Och det kan man ju unna sig att ga pa, nar man ar pa semester och allt!

 • Duktiga Tjejen

  I love att resa!

  Var ju förövrigt i San Francisco för bara några månader sedan ju, har massor med tips! Tror jag. Egentligen kanske rätt turistiga… Vi hade ju bil och höll oss mest utanför där jag tycker att det finns mer att se. Återkommer med tips inom kort då jag har en dator att skriva ifrån (surfar på mobilen…). San Fran är min favvostadni USA big time, men så har jag ju aldrig varit i SD… 😉

  • Cinderalley

   Ja, jag tankte nog att du skulle kunna ha nagra tips pa lager eftersom du just var dar! Och jag misstanker att jag kommer alska SF ocksa, har flera ganger tankt tanken att flytta dit – det enda som hindrar ar vadret dar uppe, pallar inte kyla och blast.

 • CC

  Muir Woods är en upplevelse med sina GIGANTISKA Red Wood-träd. Det är mäktigt.
  Googla Sausalito, Belverdere och Tiburon å kolla om det kan va nåt. Enkelt att ta sig dit med färja från Ferry Building.
  Erbjuder nog inte värsta partylivet, men där finns en del vräkiga hus att titta på bla 😉 Å så får man se SF från en annan vinkel.
  Har varit i Belverdere några gånger hos en vän och det är toppen att sitta på hennes deck å se sälarna simma förbi utanför, samtidigt som man tittar bort mot Golden Gate.
  Åh, måste nog åka dit snart =)

 • Johanna

  Å, San Francisco var asgrymt, jag och min kille älskade det när vi var där på vår USA-resa förra sommaren. Grym stad. Kommer dock inte ihåg alls bra vad saker hette och så, men om du vill kolla lite bilder och läsa vad min kille gästbloggade i min blogg när vi var där, kan du ju klicka här:

  http://lillaj.blogspot.com/2010/06/gastblogg-av-david-new-york-ar-ju.html

  Plus, om ni har tid, åk till Yosemite! (Är iofs typ 4 timmar från SF, kändes som ingenting tyckte vi men det är ju faktiskt rätt långt…)

  http://lillaj.blogspot.com/2010/06/hemma-hos-bjornarna-camping-i-yosemite.html

  (och alltså, förlåt för så oerhört o-konkreta tips! Önskar man skrev ner noggrannare vad ställen heter etc när man är iväg. Restauranger och så. Men men.)

  • Cinderalley

   Ah, SJUKT fina bilder i SF-inlagget, nu blir jag annu mer peppad pa att aka! Vi ar dar i fyra dagar, sa lite hinner vi nog med, men kanske inte Yosemite den har gangen (dessutom ar jag verkligen ingen naturmanniska, sa det ar nog bast for alla inblandade att vi haller oss i narheten av civilisationen, heh)

   Och hey, hellre okonkreta tips an inga tips alls! 🙂

 • Maria

  Jag frågade min kompis Anki som bott där sen -97. Hennes svar var:

  “Äta en Catnitas Torta at La Torta Gorda on 24th Street, sen äta glass på Humprey Slowcomb som ligger på Howard St. och 24th Street. Dessa ställen ligger bara något kvarter från varandra. Sen finns det en restaurang som heter Emmy’s Spaghetti Shack. Den ligger på Mission St. och i närheten av 30th St.
  http://www.latortagorda.net, 2833 24th Street, SF, CA 94110
  http://www.humphryslocombe.com, 2790 Harrison St, SF, CA 94110
  http://www.emmysspaghettishack.com, 3355 Mission St, SF, CA 94110″

  Just nu sitter jag och fnissar över att hennes spontana förslag allihop var matställen. Det känns väldigt typiskt för henne på nåt vis.

 • Hannele

  Bodde i SF i 5 månader för två år sedan, i Mission district, faktiskt alldeles nära Mission & 30th Street som inlägget innan. Skulle rent generellt rekommendera en tripp nerför Mission Street som är som ett Lilla Mexiko/Sydamerika, med massa bra taco shops! Yumyum. Köp buss/”spårvagnskort”, MUNI, tror det finns 3-dagars, och åk runt SF! (man kan ta en av dessa spårvagnar ändå ner till stranden). Då ingår också cable cars som går från downtown till hamnen. Bussarna nerför Mission St. är ofta fulla men man kan ta spårvagnen nerför Castro district. Chinatown är också häftigt, väldig turistvarning men samtidigt väldigt… autentiskt. Många restauranger (man kan annars bli avskräckt av alla ankor och div. djurdelar/”medicin” som hänger överallt men som sagt: autencititet) har vego som standard men finns också specialiserade, googla ‘vegan chinatown san francisco’. Jag känner bl.a. till Loving hut och utanför Chinatown ska restaurangen Ananda-Fuara Vegetarian på Mission St. vara bra om man gillar indiskt (aldrig ätit där). När du ändå är i Chinatown fortsätt till North Beach/Little Italy, traditionellt ‘beatnik’ hangout och snygga kvarter, innan man når hamnen (som man också kan ni genom att hoppa på en av cable cars-en). Har inte shoppat second hand i SF men gillar man det ska det ryktesvägen finnas bra vintage, bl.a. på Valencia St. och allmänt i krocken Haight-Castro-Mission distric. (googlade ‘vintage stores san francisco’ och ‘vintage stores valencia st san francisco’). Haight-Ashbury är kul av historiska skäl men mycket krimskrams à la Chinatown också. Golden gate park ligger ju i krokakrna och kan ju vara något om man vill hänga som hippiesarna, är skitstor och det finns konstmuseum och japanska trädgårdar och grejer. Sen har vi ju konstmuseet SFMOMA men kanske mer spännande är Cartoon Art museum som ligger i närheten och ganska centralt. Mycket illustration/serieteckning såklart, men kanske intressant för någon som gillar tatueringskonsten? 🙂 Gillar ni teater/musikal (fast det gjorde inte jag innan fast blev lite frälst) så går bl.a. Hair i oktober, kul om inte annat bara för den otroliga lokalen (shnsf.com). Finns mycket rolig shopping i allmänhet i SF..men det kanske jag inte behöver säga, haha…
  Oavsett, hopppas du får det grymt kul, San Francisco är en spännande, lite “okalifornisk” (och vacker ooh!) stad.

 • Emmy

  okej, kanske lite turistigt, men på en av alla wharfs nere på stranden (21? 22?) finns ett ställe som heter typ museé mecanique som har massa massa gamla spelautomater man kan spela på. till exempel kan man se “porr”, det vill säga en kvinna som lyfter på sin barockklänning och visar anklarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *