Amerika,  Länkkärlek

Med skrattet i halsgropen

USA är ett fascinerande land att bo i, på gott och ont. Jag förvånas ofta av den generella världsfrånvändheten hos många amerikaner – att folk på fullaste allvar ser USA som en föredömlig demokrati, och ett land i främsta utvecklingsledet både ekonomiskt, tekniskt och intellektuellt. Amerikaners obevekliga tro på sig själva som världens ledande stormakt – trots så uppenbara brister som ett sjukvårdssystem helt åt helvete, en rad krigstokiga presidenter i bagaget, och en ekonomi helt körd i botten – skulle kunna uppfattas som ett skämt. Men skrattet fastnar i halsgropen.

Igår avrättades dödsdömde Troy Davis, trots att majoriteten av vittnena har dragit tillbaka sina vittnesmål, och trots att den tekniska bevisföringen är minst sagt bristfällig.

Den här veckan upphävs dessutom den 18 år gamla “Don’t ask, don’t tell”-policyn, som förbjuder homosexuella militärer att vara öppna med sin läggning.

Ett steg framåt, och ett steg tillbaka. Det som gör mig mest illa till mods är hur enkelt det är i det här landet att frånta människor deras fundamentala rättigheter. Burgschki skriver vettigt om det förnuftsvidriga i att döma folk till döden. Och Linnéa i USA sätter fingret på hur absurd “Don’t ask, don’t tell”-policyn verkligen är. Läs!

0 Comments

 • Tilda

  Förlåt om jag verkar långsam, men hur många (på ett ungefär alltså) av de amerikaner du möter är det som på fullaste allvar tror dessa positiva saker om sitt land? Varje, varannan eller var tredje? Jag tycker att USA är häftigt och intressant (och ja, jag har besökt landet) och vill gärna tro bättre om amerikanerna, men ibland är det svårt. Och med tanke på att jag aldrig har mött en “riktig” världsfrånvänd amerikanare blir det inte lättare att ta in 😉

  • Cinderalley

   Med tanke pa att jag bor i Kalifornien, som ar BETYDLIGT mer liberalt an bibelbaltet i mitten av landet, ar det forvanansvart manga som ger uttryck for sana asikter. Min erfarenhet (och jag generaliserar forstas en smula for att fa fram min poang) ar att det framst ar vita amerikaner som aldrig har varit utanfor USA (=aldrig upplevt nagot annat) som tycker att de ar lite battre an alla andra – men det ar helt klart en asikt som genomsyrar stora delar av samhallet.

   Forsoker jag till exempel diskutera politik med folk pa mitt jobb slutar det alltid med att jag blir kallad “socialist” (vilket jag inte tar som en forlampning) och sen ar det inte mycket mer med det. Och da jobbar jag anda med folk jag skulle kategorisera som “vettiga”.

   Detta ar enligt min erfarenhet alltsa, jag ar nyfiken pa om andra europeer som bor har har andra uppfattningar.

   • Tilda

    Hehe, kul att de försöker förolämpa en person som upplevt gratis sjukvård och högskolestudier med ordet socialist. Vad svarar man på sådant liksom? ‘Well, it would do you good too’ =P En annan fråga; har du upplevt att amerikanarna ser upp till svenskar (gärna för andra saker än svenska synden)? Min franska hyresvärd som är amerikanska påstod nämligen det häromdagen, men ibland verkar det ju som att vi är socialist-synds-landet nr.1 ^^

 • Johanna

  Det är så vansinnigt sjukt, blir så arg och helt förbluffad över det här. Sjuk att man avrättar folk fortfarande, och sjukt att det fram tills nu inte varit okej att vara gay i armén. Herregud alltså.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *