Nära döden-upplevelser,  Vardagsanekdoter

Vi har inte en chans i zombieapokalypsen

Igår var en minst sagt händelserik dag. Strax efter 15:30 gick strömmen på kontoret. Efter att vi hade varit utan ström i kanske 10 minuter, och dessutom kunnat konstatera att hela kontorsbyggnaden såväl som byggnaderna runt omkring också var utan, så började nyheten sprida sig på internet. Det omfattande strömavbrottet hade drabbat inte bara hela San Diego County (med över 3 miljoner invånare), utan även delar av Mexico, Baja California, Orange County och Arizona.

När jag åkte hem från jobbet en liten stund senare rådde det domedagsstämning ute. Det var mycket varmt, runt 35 grader i skuggan, och överallt körde polisbilar, brandbilar och ambulanser omkring med sirenerna igång. Och trots att det knappt var några människor ute i hettan slingrade sig bilköerna långa på precis alla vägar eftersom inga trafikljus fungerade. Det tog mig en knapp timme att komma hem – en biltur som i vanliga fall tar max 20 minuter.

Väl hemma gick det förstås inte att laga mat eller tända lampor eller använda någon form av kommunikationsmedel över huvud taget. Min mobil hade plötsligt ingen täckning. Alla butiker, restauranger och bensinstationer var stängda. Motorvägarna packade med bilar. Och all mat i kylen var redan på väg att bli dålig. Myndigheterna gick dessutom ut och uppmanade folk att stanna inomhus och att inte använda sina telefoner. Det hela kändes väldigt mycket som valfri scen ur The Walking Dead.

Inte förrän runt midnatt kom strömmen igång igen.

Den främsta lärdomen jag tar med mig från detta är inte en förnyad tankeställare kring hur beroende vi är av elektronik, utan snarare den ganska otrevliga insikten att när zombieapokalypsen kommer så står vi där helt oförberedda. Och vad gör vi då?

(Utsikt från balkongen igår klockan 19:33. Fem minuter senare blev allting becksvart.)

0 Comments

  • Cinderalley

   Jo, i-landsproblem såklart. Men har man inga resurser för att till exempel laga mat utan el så blir det snabbt mer än så! Jag är glad över att ha strömmen tillbaka i alla fall 🙂

 • CC

  Kan tänka mig att ett annars så upptänt CA måste kännas läskigt när strömmen försvinner…..
  Efter 19 dygn utan ström i samband med stormen Gudrun vet jag hur det känns när man måste komma på div metoder för att få vatten till toaletten, hålla värmen i huset (stormen var i januari, brrr), laga mat, släpa på tvätt till vänner/jobb där man fick låna tvättmaskin, underhålla uttråkade barn mm mm
  Som sagts innan; I-landsproblem. Men därmed inte sagt att det är kul…

  • Cinderalley

   19 dygn utan ström. HU! Det kan jag inte ens föreställa mig. Själv blir man ju totalt handlingsförlamad av bara några strömlösa timmar.

 • Johanna

  Man BLIR ju verkligen handlingsförlamad. Förstår dig! Lite skrämmande ändå, hur främmande det ter sig att klara av ens de enklaste dagliga bestyren utan elektricitet. Skönt att du bara fick prova på det ett litet tag.

  • Cinderalley

   Ja, hade vi varit lite forberedda hade det sakert varit en annan sak. Men man marker ju snabbt hur beroende man ar av bekvamligheter.

 • Prinzessin

  Nja… mina fördommar säger att det nog är snäppet värre i USAm elelr åtminstone i alla stora städer i världen.
  själv, hemma i en liten stad i Skåne skulle hotet inte direkt vara att inte kunna klara mig utan ström. Nog hade det blivit jobbigt. Men jag kan göra upp en eld. Jag har till och med en trefot och en gryta att laga maten i.
  Men så är jag även lajvare och var en gång scout.
  Problemet i sverige vs USA är bristen på vapen. Det enda jag kan köra när en sombie kommer är att sticka han med en bajonett eller hugga v hans huvud med en yxa. Känns inte så säkert. Nåja… man borde alltid skicka sina barn till scouterna, eller ut i vildmarken på något sätt. Alla borde kunna göra en eld och veta vad man kan äta ute i vildmarken. Då klarar vi oss bättre från det ytterst reala hotet som en framtida zombieapocalyps för med sig.

  • Cinderalley

   Du har saklart helt ratt – men jag tycker anda att det ar nagot mycket roande med bilden av ett gang scouter som de enda overlevande fran en zombieattack 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *