Halloween,  Konsumtionsglädjen,  Vardagsfilosoferande

Zombiekitch och kostymbryderier

Har jag sagt hur mycket jag älskar Halloween? (Eh, ja det har jag, till exempel vid den här tiden förra året.) Men på riktigt, jag ÄLSKAR Halloween. Det finns knappt en enda annan högtid jag ens tycker är värd att fira. Och nog för att Halloween är ett kommersiellt jippo och allt det där, men jag blir som ett litet barn på julafton så fort oktober börjar närma sig. Och inte bara för att jag var beräknad att födas på Halloween (men råkade komma tre dagar för tidigt – mitt livs första misstag!).

Det är något i luften. Höst, skulle kanske vissa hävda. Jag tror dock att det är något annat. Veckorna runt allhelgonahelgen är förmodligen den enda tiden jag vacklar i min ateistiska övertygelse, för att jag så gärna vill tro att det är något osaligt som väcks till liv. Har man gått runt halva livet i svarta kläder och för mycket smink, och med en stark fascination för allt som har med skräckfilmer och zombies och monster i allmänhet att göra så är det utan tvekan något speciellt i att se hela kvarter förvandlas till en scen direkt ut valfri Tim Burton-rulle, om så bara för ett par veckor. Amerikaner firar som bekant inga högtider halvhjärtat.

Andra trevliga fördelar är allt kul man kan köpa, eftersom så gott som varenda butik och varuhus gör plats för Halloweenprylarna redan i början av september. Häromdagen gick jag ut för att köpa kattmat, och kom hem med detta:

Salt- och pepparkar i form av dödskallar, ett par skeletthänder till salladsskålen, samt nya handdukar till badrummet. Jag har tidigare gjort misstaget att flytta till en ny bostad i november, när all zombiekitch redan är bortplockad från hyllorna och man får inreda med vanliga tråkigheter istället. Den här gången flyttade vi precis i rätt tid.

Så här års uppkommer dock även den ständiga frågan: vad ska jag vara på Halloween? Jag har för en gångs skull inga kostymidéer över huvud taget, och behöver lite hjälp på traven. Om ni firar Halloween, vad ska ni klä ut er till?

0 Comments

 • agnes

  Åh ja, det ska bli så roligt att fira Halloween. Är ju bosatt i Australien just nu där grejen med att klä ut sig verkar rätt stor, särskilt större än i Sverige så det ska bli superroligt. Tyvärr har jag inga tips att komma med då jag själv försöker hitta något roligt.

  • Cinderalley

   Oh, vad kul! Jag har ingen aning om hur Halloween funkar i Australien, men jag kan tänka mig att det är snäppet större där än i Sverige i alla fall.

 • Aloha Riot

  Om jag hade skullat fira halloween i år så hade jag velat gå som en superfärgglad och fint sminkad sugarskull med tillhörande kläder, eller som siamesiska tvillingar tillsamamans med en mycket god vän (det msåte det vara om man skall stå ut med den kostymen under kvällen).

 • Johanna

  Å, blir helt sugen på att fira Halloween när du är så entusiastisk, trots att jag inte brukar göra det. Om ingen råkar bjuda in till Halloweenfest förstås. Men det är liksom inte så stort här, ingen vet riktigt hur man gör.

  • Cinderalley

   Haha, ja, själv har jag alltid firat min födelsedag med en Halloweenfest så länge jag kan minnas. Det går såklart i Sverige också, men det är inte riktigt samma grej som här.

 • Johanna

  Halloween är så himla roligt att fira! Synd bara att Sverige och svenskarna är som dem är.. här firas ju precis ALLT halvhjärtat och då saknar man den entusiasm som du talar om. Hade varit otroligt roligt att få uppleva USA i halloweentider 🙂 Jag är avundsjuk på dig och förstår att detta måste vara drömmen för en tjej som verkligen vill gå all in under denna högtid!

  • Cinderalley

   Oh, det var faktiskt sjukt bra inspiration, även om jag nog aldrig skulle ha tid/ork/talang nog för just den där looken. Men jag tror jag vet vad jag ska vara nu 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *