Vardagsfilosoferande

Att prata om vädret

Jag vet att det här med att prata om vädret är allmänt ansett som ett oinspirerat småpratsämne för konversationer med folk man inte känner/gillar, och helst skulle slippa prata med över huvud taget. Men jag håller inte med. Mitt mentala och fysiska tillstånd är till ungefär 70% beroende på vädret och jag tycker alltså att det är ett högst relevant samtalsämne. Med det sagt skulle jag vilja prata lite om vädret.

Södra Kalifornien är känt för att ha kanske det bästa klimatet i världen, och det var en av huvudanledningarna till att jag flyttade hit. Och vädret här är verkligen för det allra mesta helt perfekt, i alla fall på dagarna. Men det ingen någonsin nämner är hur mörkt det blir, och hur pass tidigt. Igår ställde vi tillbaka klockan en timme, och nu går solen ner strax efter 17. Vid 17:30 är vi omgivna av ett kompakt beckmörker. Inte ens i den svenska midvintern har jag upplevt att det blir så kolsvart som det blir här, och svenska sommarkvällar är betydligt ljusare än de kaliforniska.

Så länge solen är uppe märks det inte alls att det är november – det är fortfarande t-shirtvärme så gott som varje dag. Men så fort solen går ner blir det så mörkt och så kallt att det där med “världens bästa klimat” känns som ett dåligt skämt. Jag inser att det kan uppfattas som rätt bortskämt att klaga på vädret här, när jag vet att det är betydligt värre i Sverige så här års. Men i Sverige finns i alla fall ordentliga uppvärmningsanordningar, så vill man slippa frysa är det bara att stanna inomhus. Det stora problemet med vintern i Kalifornien är att husen här inte är byggda för kyla. Det finns inga element, och väggarna är ofta papperstunna med dålig isolering. På nätterna är det så kallt i mitt sovrum att jag måste sova med ett tjockt täcke, fem filtar, pyjamas, sockor och två katter på fötterna för att inte vakna med lunginflammation.

Nä, om man skulle ta och åka på solsemester kanske. Vart är det sommarväder så här års? Jag tänker mig Hawaii. Eller Florida.

0 Comments

 • Sussie

  Mmm. Det är kasnke inte den bilden som kommer fram av Californien i vanliga fall, nej. 🙂
  Trösta dig med att vi också har svart vid 17.30. Vi har dessutom bara 100 meter vägbelysning eftersom vi bor mitt i ingenstans.

 • Karin

  Så det hjälper alltså inte att drömma om varmare breddgrader för det… finns inga? T.o.m. i Sahara lär det ju vara svinkallt på nätterna.
  Fast jag tillhör dom få som faktiskt föredrar kyla framför värme så jag skulle nog inte klaga 🙂

  • Cinderalley

   Ja precis, i okenklimat blir det svinkallt pa natterna, och i tropiskt klimat regnar det en massa – men dromma gar ju fortfarande…
   Usch, kyla och morker ar formodligen det jag hatar mest i hela varlden, jag forstar mig inte pa er som gillar det 🙂

 • Gunnie

  Sådana där gamla hederliga varmluftsfläktar, som vi, trots välisolerade och uppvärmda hus, använder oss av här emellanåt, du vet. Finns inte det i Kalifornien?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *