Jobbrelaterat,  Vardagsfilosoferande

Jobbet vs. livet

Det här med att jobba hemifrån, igen. Nu har det gått lite drygt en vecka sen jag packade ihop mina saker från kontoret och flyttade hela verksamheten till det lilla utrymmet mellan vardagsrummet och köket här hemma. Och det är fint, på många sätt. Jag gillar att kunna sova en dryg timme längre på morgonen, att inte behöva klä på mig eller sminka mig för att gå till jobbet, utan bara dra på mig mysbyxor och gå en trappa ner. Och att, som sagt, kunna lyssna på musik i högtalare och ständigt ha en eller två sovande katter i knät medan jag jobbar. För att inte tala om bensinpengarna jag sparar på att inte köra någonstans, och att jag nu kan dra av stora delar av mina vanliga räkningar på skatten. Allt detta är helt strålande.

Men sen är det baksidorna med att jobba hemifrån. Som det faktum att jag knappt ser solen på veckodagarna eftersom jag inte har någon anledning att lämna huset innan det blir mörkt. Eller att jag inte längre har några kollegor att dricka öl med på fredagarna eller någon att småprata med på lunchen. Eller att min huvudsakliga klädsel fem dagar i veckan numera är pyjamas.

På ett sätt har allt detta, paradoxalt nog, inneburit att mitt sociala liv har fått ett uppsving. Förut kom jag ofta hem från jobbet ganska utmattad och kände mest för att sitta hemma och slappa resten av kvällen. Nu sitter jag hemma och slappar (nåja) hela dagen, så när klockan blir 17 behöver jag komma ut och träffa folk för att inte bli helt klaustrofobisk och börja kasta saker omkring mig i ren frustration. Så jag gör vad jag kan för att planera in roliga kvällsaktiviteter. Idag ska jag till exempel åka och kolla på en kompis som spelar softball i en barliga – en massa folk som jobbar som bartendrar och dörrvakter på lokala pubar har startat egna kroglag och spelar mot varandra, och idag är det tydligen final. Ser fram emot lite hederligt amerikanskt läktarbeteende och att kanske dricka en öl eller två. Däremot vet jag inte riktigt hur jag ska överleva att sitta utomhus i… ja, hur länge en softballmatch nu pågår, eftersom det som sagt är svinkallt på nätterna.

Men ni andra som jobbar hemifrån – för jag anar att ni i alla fall är ett par stycken – vad har ni för tips för att inte börja klättra på väggarna? Det här börjar gå så långt att jag till och med överväger att köpa ett gymkort bara för att komma ut ur huset. Och då är det illa.

0 Comments

 • Johanna

  Från 1 januari hyr jag en kontorsplats i ett frilanskollektiv. Det är min lösning 😉

  Fast jag velar fram och tillbaka, båda alternativen är ju bra. Underbart att jobba hemifrån på många sätt, men jag tror det känns bättre att ha en anledning att klä på sig vettiga kläder och ta sig någonstans.Hoppas du hittar det du trivs bäst med!

  • Cinderalley

   Jo, din losning ar val egentligen den ultimata – att ha ett kontor att ga till, men att ocksa kunna valja att stanna hemma och jobba om det kanns battre for dagen.

 • Duktiga Tjejen

  Det låter ljuvligt! Fast jag skulle gå ut en timme på lunchen för att få frisk luft, sol och röra lite på mig… Alla är vi ju olika 🙂 Har missat vad du jobbar med nu hemifrån förövrigt, jag jobbar hemma en dag i bekant endast, men skulle gärna jobba typ två, tre…möjligtvis alltid 😉

  • Cinderalley

   Ja, problemet ar bara att jag nastan aldrig tar en lunchrast – sitter framfor datorn och ater medan jag jobbar. Har jamt sa mycket att gora sa forsoker vara lite effektiv sadar. Jag jobbar kvar pa mitt gamla jobb i ett par manader till, fast hemifran istallet for pa ett kontor.

 • mirijam

  Måste du vara hemma för allt jobb då? Jag planerar att spendera en del av mitt frilansande på bra kaffebarer, men det funkar ju bara så länge man har laptopen, blir lite knöligt annars… När jag frilansade sist så delade jag upp det och jobbade dag ibland och kväll ibland för att variera.

  • Cinderalley

   Ja, om jag hade den mojligheten skulle det verkligen vara perfekt, men sa lange jag jobbar kvar pa mitt gamla jobb maste jag sitta framfor datorn mellan 8:30 och 17 varje dag, och da funkar det inte riktigt att vara ute och flanga… men snart sa!

 • yohanna

  För mig har det alltid varit svårt att bara sätta mig och börja jobba. Sedan fick jag tipset av en polare: Gå ett varv runt huset – det känns som att du “går till jobbet” fast inte lika.. jobbigt?

  man byter fokus och så ba: pow!

  sen brukar jag försöka käka lunch ute med polare, eller bjuda hem. Även om det bara är 20 minuter så får man bryta av lite och få sin sociala mini-dos och sen är det bara köra igång igen.

  eller ta den där morgonduschen vid elva-snåret och göra sig klar för dagen typ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *