San Diego

Var jag bor och varför

Eftersom flera personer har frågat om området jag bor i tänkte jag berätta om det lite närmare. Men först måste jag nog ge lite bakgrund till hur det är att bo i San Diego, eftersom det skiljer sig rätt mycket från nästan alla andra städer jag har bott i eller besökt. Det här blir en illustrerad genomgång, som förhoppningsvis kan komma till nytta om ni någon gång bestämmer er för att flytta till San Diego.

San Diego består av fyra övergripande områden, eller countys – North, South, East och Central – som var och ett för sig innehåller flera mindre stadsdelar. Varje stadsdel har sin egen prägel och typ av invånare. När jag flyttade till San Diego visste jag ingenting om detta, bara att jag ville bo vid stranden, så jag hamnade i Ocean Beach. Jag upptäckte ganska snabbt att OB var fullt av hippies, crustare, stoners, surfkids och uteliggare. Ganska smutsigt, men invånarna var ändå så himla trevliga och sociala.

Ocean Beach sett från piren
Utsikten från min balkong i Ocean Beach

När jag fick lite mer koll på läget flyttade jag till North Park. Det påminner lite om Södermalm – mycket alternativt och möjligen lite hipsterfierat. I North Park bor nästan alla mina San Diego-vänner, och där ligger alla bra klubbar och spelställen, butiker, barer och restauranger – i alla fall om man som jag är vegetarian och lyssnar på punk.

I North Park är det alltid något som händer

Men lite så här är det alltså att bo i San Diego: man tar och placerar sig själv i ett fack, och sen flyttar man till den stadsdel som passar bäst överens med det facket. Sen brukar man i regel inte behöva röra sig utanför sina närmaste kvarter, utan varje stadsdel har sina egna nischade barer, klubbar och butiker. Är man till exempel homosexuell bor man troligtvis i Hillcrest, som är gaykvarteren (och för övrigt en av de trevligaste delarna av San Diego). Vill man bo i Pacific Beach så är det en fördel om man är en tribaltatuerad collegestudent som gillar att festa. Är man hipster och gillar att cykla i backar på en cykel utan växlar kan man bo i antingen South Park eller angränsande Golden Hill. Och så vidare. Jag överdriver såklart lite för att få fram en poäng. Men det är väldigt uppdelat.

Inte helt ovanlig syn i Hillcrest

Alla de ovan nämnda stadsdelarna ligger i centrala San Diego. De östra och södra områderna är ganska getto, så de kan vi skippa. Själv bor jag för tillfället i Oceanside, en av flera stadsdelar i North County – som alltså ligger ungefär 30 minuter norr om centrala San Diego. North County är ganska intetsägande, och väldigt utspritt. Vid kusten är det mycket surfare, och snubbar med rutiga skjortor, avklippta Dickies och knähöga strumpor. Och mycket höginkomsttagare, eftersom det ligger en hel del fancy villaområden här. Åker man inåt landet finns det en massa fina naturupplevelser, fullt av vin- och apelsinodlingar, små byar i bergen, strutsfarmer och annat exotiskt.

Utsikt från Palomar Mountain (och jag som blondin)
Apelsiner pallade från en apelsinodling längs vägen

Jag flyttade norrut för två år sen när jag fick jobb i Carlsbad, som gränsar till Oceanside, och har alltså bott i North County dubbelt så länge som jag bodde i centrala San Diego. Trots det känner jag fortfarande att det är North Park som är hemma, och att Oceanside är en högst tillfällig vistelseort. Just nu bor jag i ett townhouse på Fire Mountain i södra Oceanside, och trivs förvisso ganska bra men saknar ändå atmosfären i North Park ganska ofta. Och jag flyttade faktiskt inte över hela Atlanten för att bo i ett område där jag halvtrivs. Så om allt går som det ska flyttar jag ner till San Diego igen inom en snar framtid. Men det är en annan historia, här har ni i alla fall San Diego i ett nötskal.

0 Comments

 • Duktiga Tjejen

  Mycket intressant att läsa om både San Diego och hur du bor och har bott. Skiljer sig priserna enormt mycket mellan områdena? Antagligen ja, men hur? Är bara nyfiken. Nära havet är ju typ alltid dyrast här, men så är det ju inte överallt. När jag bodde i Karibien blev jag chockad av att den värsta slummen, som man inte ens fick närma sig, upptog bästa platsen vid havet utanför Gamla Stan, haha. Score!

  Jag gillar mörkt hår, men du passade riktigt bra som blond.

  • Cinderalley

   Jo, det skiljer sig ganska rejalt mellan olika omraden. Generellt ar det sa att ju billigare ett omrade ar att bo i, desto storre ar chanserna for att man absolut inte vill bo dar haha. Men sa ar det val pa de flesta stallen egentligen. Och surt nar slummen tar upp basta laget ju!

   Tack tack 🙂

  • Cinderalley

   Det brukar ju vara sa. Havsutsikt = dyrt. Sjalv brukar jag tanka att den dagen det kommer en tsunami kommer man vara javligt glad over att man inte hade rad med den dar strandvillan, heh.

 • Johanna

  Åh, älskar såna här inlägg, jättekul att läsa!
  Du skriver så kul med, garvade högt åt den här meningen:

  Är man hipster och gillar att cykla i backar på en cykel utan växlar kan man bo i antingen South Park eller angränsande Golden Hill.

  Haha. Så klockrent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *