Litteraturbloggen

Cirkusböcker och sömnlöshet

När jag var yngre (typ grundskolan-ung) gjorde jag inget annat än läste böcker. Jag gick till skolbiblioteket och lånade 10 böcker i taget, och sen plöjde jag mig igenom allihopa på en vecka. Låg uppe hela nätterna och bara läste. Och jag minns det som att alla böcker var så himla bra. Vare sig det var en Kitty-deckare eller en Maria Gripe-roman eller en läbbig rysare så kunde jag inte lägga dem ifrån mig förrän de var utlästa – och sen direkt på nästa bok.

Jag känner ibland att jag saknar det där lite. I och med att jag blev äldre och utvecklade en mer förfinad litteratursmak (vilket möjligen kan ha haft något att göra med att jag pluggade mig till en fil. kand. i litteraturvetenskap) så slutade jag ligga vaken hela nätterna och läsa. Det blev helt enkelt betydligt svårare att hitta böcker som var tillräckligt bra för att offra nattsömnen på.

Men idag kan jag meddela att jag knappt har sovit en blund de senaste två nätterna, på grund av akut läslust. Jag plöjde mig igenom Sara Gruens 400-sidiga cirkusroman Water for Elephants i två sittningar, eftersom jag för första gången på länge var helt oförmögen att lägga ifrån mig en bok. Nyligen Hollywoodfilmatiserade bästsäljande topplisteromaner hör inte till det jag vanligen läser, men jag gör gärna undantag när de är sjukt välskrivna och dessutom handlar om något som jag har ett personligt intresse av. Om jag hade en tidsmaskin skulle jag åka tillbaka till depressionseran under det amerikanska 20-talet och rymma iväg med en cirkus. Vill liksom inget hellre än att jobba på en gammal hederlig freakshow. Mycket bra bok i alla fall, även om slutet kändes lite väl sökt.

Nu hoppas jag bara att den här läsglädjen håller i sig för de resterande 14 böcker jag har på nattduksbordet för tillfället.

0 Comments

 • S

  Åh, nu blev jag ju sugen på att läsa den!
  Jag var likadan när jag var liten och jag saknar det också. Speciellt det spännande, en spännande bok var så spännande att man knappt visste var man skulle göra av sig själv.

  Jag ska inhandla lite böcker snart, vad har du mer för bra tips? Vi som visst både har liknande boksmak och en fil. kand. i litteraturvetenskap. Otippat!

  • Cinderalley

   Oh – jag var bast i varlden pa att ge boktips nar jag jobbade i bokhandel for ett par ar sen, nu hinner jag inte med att lasa sa mycket som jag skulle vilja langre. Men mina standardrekommendationer just ar nog allt av Jerker Virdborg och allt av James Frey! (Och tar hemskt garna emot boktips sjalv, nar vi nu har liknande smak osv.)

 • emma

  Å vad jag känner igen mig i det där läsandet. Jag var stammis på biblioteket och en av de som jobbade där kommer fortfarande fram och hälsar på mig när jag är i hemstaden, väldigt roligt.

  Och så blev jag jävligt pepp på lasset med böcker som kommer med mamma och pappa på fredag, har svårt att läsa på engelska (borde väl bara göra det egentligen men jag hänger upp mig på ord jag inte förstår osv). Blev bara lite besviken över att jag inte bad dom plocka med Water for Elephants, den stod med på min lista men föll ur på grund av någon annan bok.

  • Cinderalley

   Mina foraldrar skickar bokpaket fran Sverige med jamna mellanrum, det ar sa himla bast. Fast jag har faktiskt upptackt pa senare dar att jag foredrar att lasa pa engelska nu. Det ar liksom enklare, eftersom det ar spraket jag anvander till vardags.

 • Birgitta

  Är själv fast i Boktjuven av Zudak som väl många läst men jag missat- suveränt översatt av Anna Sandberg, dessutom, för dem som vill läsa på svenska. ( i mina ögon) en ung författare (är det relevant?), ljuvligt lättsam i ansatsen, även om jag inte skulle vilja möta hans berättarstruktur upprepat i annat sammanhang – men här är det poesi – och det är första ggn jag möter döden som författarego , jag läser aldrig deckare – men här snudd på en självklarhet.

  Arbetet- mitt- blir svårt lidande…

  • Cinderalley

   Ja! Den laste jag ocksa for inte sa langesen, himla fin bok. Och att arbetet blir lidande kan den nog vara vard!

  • Cinderalley

   Jag hittade min pa en thrift store ocksa, for 75 cent – ganska overkomligt. Sag garna vad du tyckte nar du har last den!

 • Stina

  Åh, tänk att jag just satt och letade boktips! Tackar för tipsen och ser fram bokpaketet som kommer snart. 🙂

 • Amanda

  Jag läste boken för något år sen och älskade den! Sedan gjorde jag misstaget att se filmen. Jag hatar att se bokbaserade filmer som jag älskar, för ofta försvinner stora delar av storyn och hela upplevelsen. Så även denna gång. Blev djupt besviken, så vad du än gör, kolla in på filmen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *