Sverige vs. USA,  Vardagsfilosoferande

Prison Bound

En ganska sjuk och väldigt amerikansk, men ibland mycket användbar grej är Who’s In Jail. När någon man känner plötsligt försvinner från jordens yta – oftast kännetecknat av att de inte svarar i telefon eller uppdaterar sin Facebookstatus under en längre tidsperiod – brukar Who’s In Jail komma lägligt till hands. Det är en webbsida där man kan söka på namn för att se om personen i fråga sitter inlåst. Har man tur gör de inte det. För en liten stund sen skrev jag dock in en kompis namn i sökrutan och fick bekräftat att anledningen till att han har varit helt okontaktbar under de senaste månaderna är att han har suttit inne sen i slutet av november. Beräknat frisläppningsdatum i maj.

Det är hemskt, såklart, men ändå är jag inte chockad. I Sverige hade det nog varit en stor grej, men här har kanske 90% av alla jag känner någon gång suttit häktade – och ett par stycken har tillbringat flera år i fängelse. Det här inkluderar allt från grannar och bekanta till vänners föräldrar och farföräldrar, och anledningarna kan vara allt från ringa drogbrott och rattfylleri, till helt oskyldiga personer som hållits misstänkta i väntan på rättegång.

Jag vet inte vad det beror på att så pass många har ett förflutet bakom galler här, det gör jag inte. Men i vanlig ordning ligger det nära till hands att skylla alla problem det här landet har på ett bristfälligt system utan socialt skyddsnät, där poliserna har en arresteringskvot att fylla varje månad, och där att hålla sig utanför häktet är en klassfråga, precis som allt annat.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *