Länkkärlek,  Vardagsfilosoferande

Länkkärlek

“Ett jobb ger den arbetande lön. Pengar, cash money. Pengar är frihet och trygghet. Detta faktum kan man tycka vad man vill om, men så har vi lagt upp våra moderna, västerländska samhällen. Har man inte pengar har man väldigt få valmöjligheter. Man blir beroende av andra människor, inte för sociala relationer och kärlek, utan för ren överlevnad.”

Nina Åkestam har skrivit något av det vettigaste jag har läst på länge om hemmafruar och skillnaden mellan jobb och jobbigt. Jag har personligen väldigt svårt att förstå varför kvinnor, även om de har den ekonomiska möjligheten, väljer att bli hemmafruar. Själv skulle jag hellre betala någon för att slippa ta hand om barn och hem, men det hör egentligen inte hit. Poängen är just det som Nina Åkestam tar upp i sitt inlägg – det här med friheten och tryggheten som ett betalt yrke ger. Jag kan inte för mitt liv förstå hur någon frivilligt väljer att göra sin överlevnad totalt beroende av någon annan, oavsett vilken relation man har till personen i fråga.

Jag respekterar såklart både kvinnor och män som väljer att stanna hemma och ta hand om sina små barn, och jag tvivlar inte på att det är en heltidssyssla. Men kvinnor som inte kan, eller vill, försörja sig själva anser jag är ett allvarligt problem för jämställdheten. Så. Då fick jag det sagt också.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *