Vardagsfilosoferande

Gör vad du vill med din kropp

Jag läser diskussionen hos Underbara Clara under det här inlägget, och allt relaterat som sagts kring Blondinbellas utvik och Size Me-projekt, och blir så himla trött på de ständiga pekpinnarna kring vad kvinnor får och inte får, eller bör och inte bör, göra med sina egna kroppar. Framförallt blir jag förvånad över att vissa saker tycks vara okej, men andra inte – baserat på någon form av översittarmoral som jag inte riktigt känner mig bekväm med.

Att förstora brösten eller fettsuga magen, oavsett av vilken anledning, tycks vara ett big no-no – gör man detta är man tveklöst ett offer för rådande samhällsnorm. Men samtidigt är det absolut förbjudet att vara missnöjd med sin kropp – istället ska kvinnors kroppar ställas ut till allmän åskådan, för att lära oss att vi är snygga som vi är. Men jag känner att det kanske inte är riktigt så enkelt. Är alla kroppar verkligen objektivt snygga? Och måste man nöja sig med hur man ser ut bara för att ens kropp är “naturlig” eller “normal”?

Om man inte är nöjd med sin kropp, oavsett orsak och rådande norm, ska man då inte, som vuxen människa, själv få fatta beslutet att förändra den? Jag gör själv detta nästan dagligen – jag färgar håret, sminkar mig, och har stora kroppsytor täckta av tatueringar – och jag känner rätt många som har förstorat (eller förminskat) brösten utan att för den sakens skull vara utseendefixerade våp som försöker passa in i en norm.

Att vilja vara nöjd med sitt utseende är inte automatiskt likställt med att vilja se ut som tjejerna på H&M:s reklampelare. Att skönhetsoperera sig är inte automatiskt samma sak som att anpassa sig efter ett ideal. Och jag känner lite att detta är en aspekt som ofta går förbisedd i den här diskussionen. De allra flesta av oss är trots allt tänkande individer som kan fatta våra egna beslut kring hur vi vill och inte vill se ut. Och om detta leder till att man lägger sig under kniven för att förändra något tycker jag inte att det automatiskt innebär att man gör något fel.

Med det sagt – kan vi inte sluta diskutera och värdera kvinnors kroppar, och lägga den här energin på något vettigt istället?

0 Comments

 • Angelica

  Jag sminkar mig dagligen, har inte sett min naturliga hårfärg sedan 2000 och vill bli smalare. Jag är samtidigt feminist. Jag tycker folk ska få göra vad de vill med sina kroppar men inte glömma att vi alla är produkter av samhället. Hade vi sminkat oss ifall skönhetsidealen sett annorlunda ut? Det är vad som tål att tänkas på. Vi kanske till och med tror att vi

 • Angelica

  Oj, nu skickades kommentaren för tidigt, var inte klar.

  Vi kanske till och med tror att vi absolut inte följer något mode eller några som helst skönhetsideal men det gör nog alla mer eller mindre. Problemet är ju dock de människor som är så osäkra på sig själva och blivit så hjärntvättade av samhället att de verkligen lider av hur de ser ut eftersom de tror att de måste anpassa sig efter en mall för att vara okej. När det går för långt för vissa. De som opererar om hela ansiktet, svälter sig eller vägrar lämna hemmet utan smink.

  Det som stör mig mest med den här debatten är att kvinnor som bryr sig för mycket om sitt utseende gör fel. Men gud förbjude att du inte bryr dig om ditt utseende alls. Det är också fel. Det går liksom inte att vinna.

  • Cinderalley

   Jag håller med om att det inte går att vinna – det finns alltid någon som ska ha åsikter om hur man väljer att se ut. Det är klart att det är svårt, kanske till och med omöjligt, att stå över skönhetsidealen – men samtidigt måste det ju finnas någon sorts mellanting mellan att vara en slav under dem och att inte bry sig alls.

 • Johanna

  Mycket klokt!

  Tänkte samma som Angelica dock – att jag tror att många menar att vi vill/väljer att göra vissa saker på grund av att vi påverkats av ett samhällsideal. Självklart väljer man vad man vill göra med sin kropp och självklart ska man inte dömas för det, men man kan ju ändå vara medveten om att vi kanske inte lagt oss på operationsbordet i samma utsträckning som idag om det inte vore för att det finns ett ideal som säger att det är snyggt att se ut si eller så.

  Jag tror att många som är arga på idealen menar att det är hemskt att människor utsätter oss för hälsorisker (en operation är ju trots allt det) eftersom de “drillats” till att vilja en viss sak.

  • Cinderalley

   Ja, absolut – men samtidigt känner jag personligen en massa folk med olika typer av body modifications som innefattar viss kirurgi och ändå är så långt från samhällets ideal man kan komma. Typ folk med klyvna tungor, alvöron, scarification, vissa typer av mer extrema piercingar och så vidare. För mig är det rent teoretiskt samma sak som plastikkirurgi, även om anledningarna bakom och samhällets reaktioner ofta skiljer sig åt.

 • Skatan

  Åh så skönt att det finns kloka människor där ute! Verkligen ett bra inlägg i en ganska uttjatad och tröttsam “debatt”….
  Jag sminkar mig, färgar håret, är ganska tatuerad, har piercingar osv… vad är skillnaden på det och att förstora tuttarna eller suga bort lite fett egentligen? Inte mycket skulle jag säga, så länge man gör det för sin EGEN skull. Sen är det klart att man säkert “undermedvetet” påverkas av samhället och media osv…
  Däremot tycker jag att det är helt vidrigt att vissa opererar sig och annat för sin partners eller män i allmänhets skull! Fy fan! Men å andra sidan kan jag inte låta bli att tänka att om man faller för den typen av snubbar kan man inte ha speciellt mycket bakom pannbenet heller…

  • Cinderalley

   Ja, grejen med skönhetsoperationer är ju att det är ett ganska allvarligt ingrepp, så ska man göra det tycker jag nog ändå att man ska vara jävligt säker på sin sak. Och vem man gör det för.

  • Maggie May

   Jag tycker det är ganska stor skillnad på att fettsuga sig, eller få näsbenet knäckt (näsplastik), eller spruta in botox och fillers i ansiktet och att sminka sig eller färga håret. Det går inte ens att jämföra. Du lider ju inte av hälsorisker för att du kletar på mascara eller byter hårfärg var sjätte månad. Piercingsmycken kan du alltid plocka ut och hålen läker ju oftast alltid igen helt. Man kan aldrig få en näsoperation ogjord, går en plastikoperation fel så kan du vara deformerad för livet. Det finns ju trots allt människor som råkat ut för sådana saker för att de så gärna velat förändra sin kropp och valt billigare och sämre alternativ. Det enda som kan liknas vid detta är väl isf tatueringar, för det går inte heller att få ogjort (eller andra typer av extrem kroppsmodifikation).

   Det är ju lite det som är grejen också, att folk likställer botoxpsutande med att sminka sig. Att det normaliseras så extremt.

   Jag har själv en del komplex och har under många år funderat på att operera näsan, tillexempel. Jag tycker inte att det är fel att människor väljer att operera sig, för det är inte heller så enkelt att bara acceptera sin kropp för att den fungerar. Jag vill inte bara fungera bra, jag vill ju faktiskt tycka att jag är snygg. Inte för att jag vill att andra ska tycka att jag är snygg, utan för att jag vill känna mig nöjd med vad jag ser i spegeln. Sedan så bottnar det säkert i något djupare, Disneyprinsess-komplex eller what ever… Men när man, som jag, gått hela livet och “bara fungerat”, så finns det en önskan om något mer…

  • Cinderalley

   Jo, så är det nog – men sen finns det ju hundra andra anledningar också. Jag läste Lisa Magnussons krönika häromdagen, håller med henne helt och fullt.

   • emma sofie w

    Tror det finns nästan lika många anledningar som det finns människor som väljer att göra ingrepp. Tycker samtidigt det är svårt, för jag är inte den som ska döma någon, men visst har jag ju tusen fördomar kring vissa ingrepp, tyvärr. Men det är ju något att jobba på!

    • Cinderalley

     Jag tycker verkligen att det är upp till var och en vad man väljer att göra med sin kropp. Och grejen är ju att de med plastikoperationer som synd mest i media råkar vara framför allt bimbos, men det går ju runt folk som har gjort ingrepp överallt, av massor av olika anledningar, utan att skylta med det. Därför tycker jag att man ska vara lite försiktig med sina fördomar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *