San Diego,  Sverige vs. USA

Om boende i Södra Kalifornien

Jag fick några frågor av bloggläsaren Johanna angående att bo i Kalifornien, och eftersom jag får liknande frågor ganska ofta tänkte jag att vi gör ett inlägg av det, om det är någon annan som undrar. Och vill ni veta något annat är det bara att fråga. Jag råkar tycka att alla ska flytta till San Diego och svarar gärna så gott jag kan.

Jag undrar lite över priserna på lägenhet och sånt?
Boendekostnader varierar väldigt mycket beroende på var i USA man bor, och jag kan egentligen inte uttala mig om så många andra ställen än kustnära i Södra Kalifornien. Så för svar om vad det kostar att bo någon annanstans rekommenderar jag helt enkelt att fråga någon annan.

Är det “lätt” att få eget boende?
Ja, det är lätt! I alla fall om man jämför med till exempel Stockholm, Göteborg och Malmö. Här finns det gott om lediga bostäder, ganska mycket oavsett vilken stad eller stadsdel man vill bo i. Det knepigaste när man precis har flyttat hit är att hitta någon som är villig att hyra ut utan att bry sig om credit score eller referenser från tidigare hyresvärdar. Men det är absolut inte omöjligt – för mig tog det tre dagar att hitta lägenhet efter att jag hade flyttat hit.

Hur mycket kostar det ungefär?
Jag betalar ungefär 6500 svenska kronor i månaden för min centralt belägna etta på 55 kvadrat. Det är nog ganska standard, i alla fall i San Diego – men det går absolut att hitta både billigare och dyrare lägenheter i samma storlek lite beroende på hur pass säkert och fräscht område man vill bo i. Los Angeles är dyrare, där får du nog betala ett par tusen mer i månaden för samma typ av lägenhet. Vill man bara hyra ett rum brukar det gå att hitta för 300-400 dollar i månaden.

Har man råd att bo själv eller är det vanligt att dela lägenhet?
Det är väldigt, väldigt vanligt att dela lägenhet här – och det tror jag gäller i hela USA. Även folk som tjänar hyfsat bor ofta tillsammans med kompisar, mest för att det är kul med sällskap. Frågan om man har råd att bo själv beror förstås på hur mycket pengar man har. När jag fortfarande pluggade och bara hade CSN att leva på var det aldrig ett alternativ, då hyrde jag rum hos folk eller delade lägenhet med kompisar. Nu jobbar jag heltid och har absolut inga problem att ha råd med en egen lägenhet. Så det beror liksom lite på ens situation. Kolla lägenhetsannonserna på Craigslist för att få en idé om vad det kostar i staden/området du vill bo i.

Hur långt ligger San Diego från LA?
San Diego ligger ungefär två timmar söderut. Lite mer om det är mycket trafik, vilket det typ alltid är i LA.

0 Comments

 • Johanna

  Tack! Synd att det är så himla mycket dyrare i La än i städerna runt omkring.. men det är väl, som du skrivit förut, den mest mytomspunna staden också. Verkar som att en bra lösning är att dela boende 🙂 Tack igen söta du.

  • Cinderalley

   Ja, mytomspunnen, visst – men jag gillar samtidigt inte LA speciellt mycket, så jag skulle själv inte välja att bosätta mig där. Men det är ju upp till var och en 🙂

 • bang

  apropå ämnet (sort of): var det svårt för dig att få visum? en kompis som skulle gifta sig med sin amerikan fick hålla på i vad som kändes som en evighet, jag tror att det tog 1-2 år eller nåt, innan det gick. fick via henne intrycket av att det var sjukt svårt att få visum. inte som i australien, men ändå krångligt och omständligt.

  • Cinderalley

   Hmm vad märkligt – eller, jag har hört rätt många skräckhistorier om folk som har stora problem att få visum. Jag fick mitt greencard inom några månader efter att jag hade ansökt, så för mig gick det rätt smidigt. Men själva ansökningsprocessen är dock ett jävla helvete, amerikansk byråkrati är liksom inte att leka med.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *