Litteraturbloggen

This is LA

Häromveckan läste jag ut James Freys Bright Shiny Morning, ett dystopiskt romandokument över staden Los Angeles. Jag nämner ganska ofta i förbifarten hur mycket jag ogillar LA, trots att jag bor bara två timmar söderut och är där rätt ofta. Och alltså, jag älskar James Frey, och jag gillade verkligen boken, MEN fy fan vad jag blev osugen på att någonsin sätta min fot i Los Angeles igen. Ingen av de detaljer Frey kartlägger i boken – hemlösheten, de krossade drömmarna, trafiktätheten, avgaserna, klasskillnaderna, den höga brottsligheten, dekadensen, ytligheten, gängvåldet, segregationen – var någon nyhet för mig, men komprimerat på 500 sidor tät prosa blev det så mättande att jag mådde fysiskt illa när jag la ifrån mig boken.

Eftersom jag tydligen är en självplågare av rang började jag direkt efter Bright Shiny Morning läsa Bret Easton Ellis Less Than Zero, som OCKSÅ utspelar sig i LA. Grejen är ju att det är något mytomspunnet och fascinerande med en stad så blaserad och verklighetsfrånvänd som Los Angeles – men jag tror att jag befinner mig lite för nära, både rent geografiskt och för att så många av mina vänner bor där, för att kunna läsa de här böckerna som fiktion och inte dokumentär.

Nu sitter jag i alla fall här och är mycket nöjd med att ha tackat nej till den inbjudan jag fick idag till en tvådagars födelsedagsfest i Hollywood nästa helg. Tacka vet jag San Diego.

0 Comments

 • Duktiga Tjejen

  Jag älskar oxå James Frey och alla hans böcker. Däremot har jag bara varit i L.A en gång och gillade INTE den staden. Inte alls. Vi åkte därifrån fortare än planerat efter att ha sett det man “ska”. Kalifornien är bäst, men jag älskar San Franisco och naturen. Säkert hade ja älskat San Diego också om jag varit där 😉

 • egon

  Det verkar som att folk antingen hatar LA efter att ha läst boken, eller blir väldigt sugna på att åka dit. Och ja, jag måste ta tillfället i akt att skryta igen: JAG TRÄFFADE JAMES FREY I LÖRDAGS. Hihihi.

 • emma sofie w

  Jag är faktiskt mitt i boken just nu, och jag vet inte riktigt hur jag känner infor LA. Men om jag tänker på hur jag reagerade på alla hemlösa i Vancouver så tror jag att jag inte skulle palla med LA, har dock en vän som bott där länge och älskar stan, vill nog åka dit innan jag bestämmer mig.

  Dock, mycket bra bok.

  • Cinderalley

   Ja, alltså, ALLA jag känner som bor i LA älskar staden och skulle aldrig, aldrig flytta därifrån. Medan nästan alla jag känner som bor i San Diego bor här just för att de hatar LA och aldrig skulle vilja bo där, men ändå vill bo i en hyfsat stor stad i Södra Kalifornien. Hah.

 • Anna Nio

  Haha, och jag tillbringade fjorton dagar där och älskade varenda sekund – till och med dagen då det regnade. Antingen älskar man LA, eller så hatar man LA; det verkar inte finnas några mellanting, men det är ju bara passande för staden, å andra sidan. 😀

  • Cinderalley

   Jo, så är det nog. Som jag sa i kommentaren ovan så verkar alla som bor i LA älska staden, medan alla som inte bor där, men i kringliggande städer, hatar den. Haha.

 • Anna Nio

  Lite som Stockholm, då: så sjukt många icke-stockholmare hatar ju stan, eller kanske mest innevånarna i den, men de flesta som bor här älskar det.

  Hörde den roligaste kommentaren gällande fenomenet med hat/kärlek till LA medan jag var där, för övrigt: “You gotta love yourself before you can love LA, otherwise you’re gonna think you don’t desverve it.” Hahahaha!

  • Anja

   Samma har med London, jag ar typ den enda, kanns det som, som bor i en annan stad i England men anda alskar London! Alla andra bah: “bleurgh, vill hellre bo i en dotrist liten byhala!” Skumt.

   • Cinderalley

    Ja, alltså, jag skulle nog aldrig orka bo i en liten byhåla, jag gillar storstäder – men LA är liksom FÖR stort 🙂

    • Anja

     Ja plus att jag tycker att LA inte riktigt ar en stad, det kanns mer som en samling utspridda omraden och motorvagar. San Fransisco daremot! Har inte varit i San Diego an men kan tanka mig att det ar som SF med LA vader utan smog 🙂

 • Jagger

  Tack för tipset. 🙂
  Jag har alltid känt mig sjukt dragen till LA… all bra musik kommer ju därifrån också. 😉
  En vacker dag SKA jag cruisa runt i Californien. Väntar bara på att minstingen ska bli några år äldre så han orkar följa med. (En 4-åring som tycker att åka bil är jättetråkigt är nog inte så poppis på en sån resa…)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *