Livet är en fest,  Sverige vs. USA

Fullt ös medvetslös

Fiat undrar hur den amerikanska alkoholkulturen ser ut jämfört med den svenska, vilket är lite lustigt, eftersom jag tidigare faktiskt har tänkt skriva ett inlägg om detta utan att det riktigt blivit av.

Först en disclaimer: jag har bott i USA tillräckligt länge för att ha blivit så amerikaniserad att jag i flera avseenden inte känner mig svensk alls. Därmed inte sagt att jag nödvändigtvis känner mig amerikansk heller – snarare något mellanting. Men jag tar mig i alla fall friheten att generalisera kring både svenskar och amerikaner utifrån det jag uppfattar som väsentliga kulturskillnader.

Så här är det. Varje gång jag har svenskbesök i stan så inträffar ungefär följande scenario: Vi går till någon bar eller fest, ofta ett gäng amerikaner och jag samt svenskarna på besök, och alla dricker ungefär samma mängd och typ av alkohol. Efter några timmar händer dock något märkligt – nämligen att svenskarna plötsligt är dyngraka och ligger på marken och spyr, alternativt har däckat i något hörn, medan amerikanerna inte är märkbart påverkade. Det här har hänt så pass många gånger att det är regel snarare än undantag när det är svenska killar i stan (för av någon anledning är det nästan bara killar – de svenska tjejerna på besök ligger sällan på marken och spyr).

Jag har funderat ganska mycket på detta – vad det beror på att svenskar (i USA) super sig redlösa på ett helt annat sätt än amerikaner. Och jag har väl egentligen inget svar, annat än några gissningar. Till exempel att det svenska alkoholmonopolet gör det så pass svårt att få tag på alkohol att det inte finns någon naturlig eller vardagsrelation till alkohol – folk passar helt enkelt på att supa ner sig när chansen ges. Eller en helt annan alkoholkultur, där fokus hos svenskarna ligger framför allt på fylla och hos amerikaner mer på det sociala. Eller kanske är det temperatur- och tidsskillnader som gör det. Jag vet faktiskt inte. Om det är någon som känner igen sig i ovanstående scenario får ni gärna förklara.

0 Comments

 • Linnéa i Colorado

  Jag tror:
  1 – billigt
  2 – semester anda. Svenskar dricker sig alltid (i mina ögon) fulla när det finns tillfällen att “festa” och speciellt då om det är billigt. Hej Kos, thailand, etc.
  3 – värmen kanske? Här i Denver blir man full som en kastrull eftersom man är påverkad av höjden. Räcker med en öl.

 • Anja

  Jag tror Linnea har en viktig poang i Nr 2 – man ar pa semester och da slapper nog fler hamnigar an vanligt. Kanske ocksa miljo-ombytet i sig, att det liksom blir sensory overload med nytt sprak, nya manniskor och nytt land, nya intryck?

 • kattis

  ja säger också det, du vet…som finlandskryssningsfylla, charterrfylla syndromet. Svenskar kan ju inte hantera en semester utan få förstöra den med att framkalla ångest och fysisk ohälsa. det är vårt svenska vemod.

 • Wallinskaya

  Fördomsfullt nog tror jag att svenska män vill vara som såna där riktiga historiska rejäla nordmän som super på riktigt och visar att deras kroppar tål vad som helst fast de inte gör det. Sen tror jag också att systembolaget har grävt den svenska gropen åt sig själva för det gör ju bara att alkohol känns spännande och exklusivt när den ska säljas under så otroligt kontrollerade former. Man känner sig nästan kriminell när man handlar alkohol i Sverige. Tycker jag.

 • Angelica

  Svenskar har ett konstigt förhållande till alkohol. I andra länder (iaf andra europeiska länder) är det ju vanligare att dricka små mängder till vardags. Ett glas vin till maten (Italien, Frankrike) , en öl på puben efter jobbet (Storbritannien) osv. Här blir någon som dricker till vardags i princip betraktad som en alkoholist medan svensken ser det som helt naturligt att istället för att dricka ett glas vin till maten varje dag istället supa sig redlös en gång i veckan. Som en fransk vän uttryckte sig “Swedes loves their booze”.

  En annan skillnad verkar vara att det är mycket vanligare att röka marijuana i andra länder. Enligt vänner från andra länder är det mycket mer accepterat än i Sverige.

 • Anja

  Japp, haller med Angelica i detta, har i England ar puben som ett gemensamt vardagsrum och det ar fullt naturligt for folk i alla aldrar (alltsa aven barn!) att ta nagra pints efter jobbet (ok barnen dricker inte men dom ar med dom vuxna pa puben), pa sondagarna serverar de flesta stallen Sunday Lunch och det ar tradition att hela familjer, over generationsgranserna, da traffas dar och umgas over sitt kott with all the trimmings…
  Aven detta att inte bara umgas med folk i sin egen ader ar mycket vanligare. Hm, kanner ett eget inlagg vara pa gang nu haha.

 • Anna Nio

  Håller med various föregående talare om att det är den märkliga inställningen till alkohol som vi svenskar har – att om man ska dricka, då ska man dricka sig full. Det är inte så noga om det är gott för många heller, vilket ju talar mer än något för att det enbart är berusningen folk vill åt. Semesterscenariot tror jag också mycket på – folk vill leva loppan så mcket de kan (och gärna lte till) och resonerar säkert också att det är skit samma om de kommer blir dyngpackade och skämma ut sig, för de bor ju inte här ändå och behöver således inte ta de sociala konsekvenserna för sitt supande.

  Plus, förstås, att svenskar är socialt hämmade och återhållsamma normalt sett, och endast med spritens förtrollning kan och vågar de prata med folk, dansa, berätta om pinsamma saker, et c. Tänk bara på hur Sverige blir på sommaren vs. resten av året: folk blir ju bindgalna över att äntligen få se solen, slippa ha hundra lager kläder och slippa mörkret, och dessutom har de semester = karatefylla i tre månader i rad, more or less.

 • burgschki

  Tror också det har med semesterfeeling att göra. I Tyskland super sig många svenskar drängfulla då det är så billigt, men tyskarna super ju lika mycket de när det väl är fest som gäller. Samtidigt kan de också vardagsdricka utan att bli fulla. Tycker dock att tyskarna är mer uthålliga, man dricker tills tidiga morgonen, gärna utomhus på gatorna, medan svenskarna är helt färdiga redan vid tre på natten. tycker mer att man märker skillnaden vad gäller klubbkulturen. här går man oftast ut och dansar på dagarna, finns alltid en openair-fest i en park någonstans på lördagarna och söndagarna, ett soundsystem, feta högtalare och folk som dansar barfota i solen med en club mate i handen. antingen går man dit på dagen eller så är det en fortsättning på kvällen innan. och man super ju inte så mycket eftersom man hellre koksar eller tar nån form av mdma.

 • Åsiktsregistret

  Större tillgång på alkohol -> större alkoholkonsumtion -> kroppen aktiverar alternativa vägar att förbränna alkohol -> högre tolerans. Kan ses som ett avslappnat förhållande till alkohol eller som ett dåligt tecken, beroende på sammanhang.

 • Anja

  Det har ar ju verkligen en intressant diskussion eftersom det verkar vara manga utomlandsboende svenskar har :). Drogkulturen i England ar ju ocksa mycket mer liberal, det ar mdma och gras och allehanda berusningsmedel jamte alkolholen. Jag tror iofs att det ar ett ganska manskligt att vilja berusa sig och “slappa los” men vi gor det pa olika satt och i olika grad i olika kulturer. I England overlag tycker jag att manniskor ar mer vana att ta for sig och inte vara sa hammade vilket inte ar sa konstig om man tanker att det bor typ 60, eller ar det 80, miljoner manniskor pa en valdigt liten yta: om man inte hors sa forsvinner man i mangden… men det gor ocksa att “avvikande” beteenden ses som mer normala eftersom man overlag har samrore med mer manniskor an i t.e.x. ett glesbefolkat land som Sverige.
  Om det (mer avslappand installning till berusningsmedel) sen ar bra for den allmanna halsan ar val diskutabelt, jag tror ju att medellivslangden har ar kortare an i Sverige, men det beror nog ocksa pa andra faktorer som ett frodande klassamhalle och verklig fattigdom…

 • Duktiga Tjejen

  Semesterfeeling vettesjutton. Folk super ju sig dyngraka här hemma med jämt och ständigt! Så fort det är fest liksom, semester eller inte.

  Men en annan fråga: Vet inte hur det är i SD men röker inte väldigt många marijuana? Liksom istället för att dricka? Det kanske inte är så, tycker bara att från den tiden jag bodde i USA, förvisso på PR, så ersatte de flesta alkohol med “hierba” och det blir man ju snarare skärpt av (tror man iallafall). Här är droger 100% tabu, men supa skallen av sig är heeelt okej. Nästan är man utanför om man inte gör det. Jag som knappt dricker alls blir ofta ifrågasatt, typ “varför inte”? Jobbig alkoholkultur i Sverige.

 • Andrea

  Jag vet verkligen inte vad det egentligen beror på, men i norden har vi alltid varit kända som folk som super som svin. Det är säkert bundet till becksvart halvår & kyla, där alkoholen alltid fått vara en tröst för de frusna folken. Tror alltså inte att man kan skylla på monopolet – svenskars extrema supande har alltid varit ett samhällsproblem, långt innan det ens existerade ngt monopol.

 • Johanna

  Jag tror inte heller att alkoholmonopolet har med saken att göra, men säkerligen att svenskar på semester har en tendens att fira med (mycket) alkohol. Intressant att det blivit sådär många gånger, förstår att du är konfunderad!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *