Amerika,  Irritationsmoment

De automatiserade myndigheternas högborg

Ibland känner jag att jag saknar svensk byråkrati. Den är – tro det eller ej – så himla mycket mer personlig och okomplicerad än amerikansk dito. Igår till exempel fick jag ett brev från Skatteverket med föreläggande att lämna inkomstdeklaration, vilket är lite märkligt med tanke på att jag inte har jobbat i Sverige sen 2008. Jag blev lite skrämd av hot om ganska ordentliga förseningsavgifter och ringde Skatteupplysningen, där en mycket trevlig karl meddelade att jag bara behövde skriva ett brev, “på vanligt papper”, och förklara hur det ligger till, så skulle allting lösa sig.

När det kommer till amerikansk byråkrati ligger nästan allt på en ganska frustrerande Kafka-inspirerad nivå. Här hade jag för det första aldrig fått prata med en riktig människa. Ringer man IRS (alltså det amerikanska skatteverket) i något ärende över huvud taget slussas man i regel runt bland automatiska val och förinspelade röster via knapptryckningar i evigheter, innan den automatiska rösten beklagar att den inte kunde hjälpa till och avslutar samtalet. För att inte tala om handläggningstider. Jag är just nu mitt uppe i en immigrationsprocess där det enligt uppgift kan ta allt mellan 6 månader och 2 år innan jag får någon sorts besked.

När jag öppnade brevet från Skatteverket igår råkade jag sitta i bilen med en kompis, som sneglade på pappret i min hand och undrade: “Is that a real signature?” – för ja, föreläggandet var undertecknat av en riktig person. Och det är kanske en liten och obetydlig detalj, men sånt kan jag verkligen sakna här i de automatiserade myndigheternas högborg.

0 Comments

  • Cinderalley

   Stort och konstigt land, indeed. Jag skulle kunna skriva ganska många liknande inlägg, men jag orkar liksom inte 🙂

 • Andrea

  Shrug. Det låter precis som när jag bodde i London, & precis allting som innefattade någon form av byråkratisk handläggning var helt jävla omöjligt att lösa. Anställningsnummer, bankkonto, skaffa lägenhet, få ut lön, bevista sjukhus. S K R Ä C K! Man ska verkligen njuta av gråa stela byråkratin i Sverige. Swedish bureaucracy – like a baws!

  • Cinderalley

   Jamen verkligen, plus att Sverige är ett sjukt modernt land. Bara en sån sak som att det går att göra typ allting online, med till exempel e-legitimation. Här råder fortfarande teknologisk stenålder, jag får liksom lön varje vecka via CHECK. Håhå.

 • Nova

  SHIT, och själv klagar man på Skatteverket ibland när de är sega men samtidigt – visst fan får de saker att hända. Jag gifte mig förra sommaren och efternamnsbytet tog sjukt lång tid vilket började bli stressande eftersom jag skulle skaffa visum till Indien och var tvungen att ha rätt efternamn på både nya passet och visumet. Efter att ha ringt Skatteverket typ varje dag i en vecka fick jag slutligen veta att papprena hamnat i typ Skellefteå och eftersom jag inte bor där (no shit) så kunde “de inte göra något”. Men med rätt person på tråden och efter att ha fått förklara situationen skickades allt rätt och de ordnade upp det nästa dag så jag hann få både visum och pass typ dagen innan jag åkte. Hade inte riktigt gått att få samma hjälp av en telefonsvarare, misstänker jag.

 • Angelicaa

  Oj, visste inte att byråkratin var så krånglig därborta på andra sidan Atlanten! Idag ringde jag en myndighet, kom fram efter mindre än en minut, pratade med en riktig människa i typ tjugo sekunder, fick reda på hur allt stod till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *