Vardagsfilosoferande

Death Before Decaf

Den senaste tiden har jag funderat på att börja dricka kaffe. Jag sover minst 8-9 timmar varje natt, men det är tydligen inte tillräckligt. Jag vill ändå dö varje morgon när väckarklockan ringer och jag är så trött att jag inte vet vad som är upp eller ner. Jag tänker mig att en kopp kaffe på morgonkvisten eventuellt skulle kunna hjälpa mot den värsta morgontrötthetsångesten, och kanske göra mig en smula mer produktiv den första timmen på jobbet.

Problemet är bara att jag aldrig har druckit kaffe i hela mitt liv, och jag är ganska säker på att jag inte tycker om det. Detta trots att min pappa är en kaffefinsmakare av rang och mitt barndomshem ständigt doftade kaffe. Men det är väl den här typen av uppoffringar man gör när man är vuxen – man väger fördelar mot nackdelar och kommer fram till att den förväntade avkastningen överträffar investeringen.

Nu är problemet bara att jag börjar från noll. Jag vet verkligen ingenting om kaffe. Jag är inte ens helt säker på vad skillnaden är mellan latte, cappuccino och espresso, och jag är extremt opeppad på Starbucks. Så var ska man börja? Alla tips är välkomna så länge jag slipper socker och grädde – när det kommer till kaffe litar jag inte riktigt på amerikaner.

0 Comments

 • Anja

  Haha, jag ar tvartom, borde nog dra ner! Dricker starkt snabbkaffe med ganska mycket mjolk men absolut inte socker, da kan man lika garna dricka saft!
  F.o. Latte = kaffe med varm mjolk, espresso = valdigt starkt, svart kaffe i sma mangder, cappuchino = som en latte men med socker och skummad mjolk pa toppen. Typ.

  Jag ar absolut inte kaffesnobb eller finsmakare, vi har gratis snabbkaffe pa jobbet sa jag dricker vad som bjuds, alla vet dock att man INTE kan prata med mig innan jag har fatt i mig forsta muggen!

 • emma sofie w

  Min ringa kunskap sträcker sig till detta:

  Espresso innehåller mindre koffein än vanligt bryggkaffe pga vattnet flitreras genom kaffet snabbare. Jag tycker vanligt bryggkaffe är godast (men det beror också på vilken sorts bryggare en har) och dricker då kaffe med mjölk. Sojamjölk är dock ingen hit i vanligt bryggkaffe pga den klumpar sig otroligt ofta, då tycker jag sojalatte är godast om en vill ha det veganskt (och vill ha mjölk av något slag i sitt kaffe). Latte, cappuchino osv innehåller alla espresso istället för bryggkaffe eller snabbkaffe, och så olika mängder mjölk.

  Skulle hålla mig borta från socker, vanilla creamer och vispgrädde alltså. Så, bryggkaffe med mjölk eller sojalatte tycker jag bäst om, och Starbucks hade enligt mig bäst kaffe i Kanada, bryggkaffet var som starkt te, tyvärr.

  • Cinderalley

   Tack för förklaringen, även om jag möjligen känner mig en smula förvirrad fortfarande 🙂 Och ja, socker och grädde är verkligen ingenting jag tycker att man behöver använda till någonting över huvud taget, så det skippar jag lätt.

 • Linda

  I början drack jag alltid svart kaffe. Enkelt. Man blev pigg! Men magen tyckte inte det var vidare roligt. Så nu har jag gått över till kaffe med en skvätt mjölk i. Funkar alldeles utmärkt, både för magen & tröttheten. Och så är det snabbt & enkelt! vem orkar stå & sleva med vispgrädde på morgonen? då har man förmodligen blivit pigg av det, och slipper dricka kaffet haha.

  • Cinderalley

   Ah, hade inte riktigt tänkt på att kaffe inte är så bra för magen, det får definitivt bli med mjölk då! (I USA är vispgrädde = färdig spraygrädde, så det är inte så komplicerat. Dock ingenting jag är sugen på 🙂 )

 • Sailor Plump

  Jag försökte börja dricka kaffe för nån vecka sedan, men slutade redan dagen efter. Jag drack en liten kopp med mycket mjölk kl 15, och när klockan var 04 på natten låg jag fortfarande klarvaken, haha!
  Jag skulle råda dig att inte börja och istället köpa en wake up lamp!

  • Cinderalley

   Haha! Det låter ju helt galet. Skulle jag nu börja med kaffe skulle jag nog bara dricka det first thing in the morning, typ vid 8-tiden så det lär ju vara lugnt ändå.

 • Fiat

  Eeeeeuuuugh! Skulle aldrig smäda en kaffekopp så som en amerikan gör. Kör vanligt bryggkaffe med mjölk. Hade gärna skippat mjölken, men alltså magen – den kräver det. Måste tyvärr krypa till korset och erkänna att jag dricker latte ibland. Och ja, jag har även en lattehållare till barnvagnen. Vet knappt vem jag är längre. Mitt tjugonågontingåriga jag skulle spotta på mig! Hursomhelst, mitt tips: starkt bryggkaffe med mjölk.

  För övrigt var jag också skittrött även när jag sov mycket en period. Kaffe hjälpte inte (antar att jag blivit immun). Fick tipset att dricka mer vatten och det blev faktiskt bättre av det.

  • Cinderalley

   Haha! Lattehållare till barnvagnen, så himla roligt ju. Och jag dricker sjukt mycket vatten redan, så behöver något annat som håller tröttheten borta.

 • Maxen

  Bryggkaffe bryggt i en Moccamaster. Finns inget annat värdigt kaffe. Moccamastern gör ingen skummad mjölk, kaffeshots, espresso eller dylikt och den är inte billig men värd varenda spänn. Äkta, svingott bryggkaffe helt enkelt.

 • Emma

  Gah, det är verkligen så jävla jobbigt att vara trött. Jag är extremt trött inte bara på morgonen utan mest hela dagen. Jag har försökt gå till gymmet direkt på morgonen, jag har skaffat mig en wake up light-lampa, jag har slutat äta socker under veckorna, jag har försökt med kosttillskott, men inget hjälper. Förra året fick jag en medicin utskriven som skulle påverka dopamin- och noradrenalinhalterna, men det gjorde mig inte ett dugg piggare. Har förlorat all koncentrationsförmåga och lyckas inte få ur mig mer än en tredjedels sida text om dagen, om ens det. Försökte med kaffe för ett par år sedan, men det gick inget vidare.

  • Cinderalley

   Men fy, det låter ju inte alls bra. Jag är också trött ganska ofta, men det brukar hjälpa om jag går till gymmet regelbundet. Problemet är bara att jag oftast är för trött för att orka gå till gymmet så jag är liksom fast i en ond cirkel, ha.

 • Ulf

  Men alltså – vaför går du inte till experten direkt?
  En mockabryggare är bäst – det är enkelt och ger starkt och gott kaffe. Du är uppvuxen med sådan i huset, särskilt den klassiska (http://www.bialetti.com/coffee/moka/ ) men jag tycker att den här modellen är bättre: http://www.bialetti.com/coffee/stainless/ (Venus-modellen).
  Näst bäst är vanligt bryggkaffe, dvs du kokar vatten i en kastrull eller vattenkokare, häller det över kaffe i en melittatratt: först lite grann för att fukta kaffet, låt dra en 30 sek eller så, sedan häller man snabbt i mitten av tratten så mycket vatten som behövs till kaffemängden.
  Även en kaffemaskin à la den Isaiah fick är bra, men lite bökigare.
  Till alla typerna behöver man ett rejält mörkrostat kaffe, t.ex. Fransrostat eller espressorostat (i svenska livsmedelsbutikers standardsortiment är Zoegas Mollbergs Blandning bäst). Mörkrostat kaffe ger mindre garvsyra och är bättre för magen. Starkt nybryggt kaffe är alltid bättre än svagt eller gammalt kaffe, som omdelebart ställer till det i magen. Om man inte mår bra i magen av kaffe ska man nog inte dricka…
  Socker ska man vara mycket försiktig med, men någ gång emellanåt kan det vara gott med lite sötning.
  Kall mjölk i kaffet gör kaffet kallt – och därmed äckligt. Kallt eller ljummet kaffe är odrickbart enligt min mening.
  Varm mjölk (latte eller cappuccino beroende på mängd och vispningsgrad (caffe latte har mer mjölk som är något mindre skummad än en cappuccino)) är bra på morgonen, men aldrig efter lunch. Se till att mjölken är tillräckligt het.

  Men akta dig – kaffe är starkt beroendeframkallande – frågan är om du vill vara mer beroende än vad du redan är.

 • Leesie

  Kommer inte överhuvudtaget ihåg någon tid i mitt liv som jag INTE druckit kaffe, slutade med socker i när jag var typ 8-9 år 🙂 förr drack jag bara snabbkaffe men sen har det blitt brygg kaffe å nu dricker jag bara presso kaffe hemma (även känt som bistro å i england cafe´tier) ingen elektrisk bryggare utan man häller i kaffe i presso kannan kokar vatten, häller på det å rör runt, sen väntar man lite å på med locket å trycker ned å klart! Finns på IKEA 😉 http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/50112868/ http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/60241389/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *